Долази беба: како средити дечју собу?

Један од задатака будућих родитеља је и сређивање дечје собе. Иако ће већина вас одлучити да првих неколико месеци држи дечији креветац у својој спаваћој соби како би олакшали ноћно храњење и како би вам беба увек била испред ока, стручњаци саветују да се беба што пре навикне на спавање у дечјој соби.

Пре рођења детета сви очекивани трошкови могу да изгледају поприлично застрашујуће, међутим на само сређивање дечије собе, уз изузетак неколико неизоставних комада намештаја, заиста не треба потрошити богатство.

Пребогат је избор опреме за дечје собе па уз мало маште, комбиновања и планирања можете средити савршен кутак за своју бебицу и при томе остати у оквиру планираног буџета. 

Увек је добра опција потражити идеје и инспирацију на интернету, али и проверити понуде намештаја и опреме за дечије собе и у бројним веб-продавницама специјализованим управо за дечју опрему.

Свакако искористите све предности портала попут Idealno.rs на којем истовремено можете прегледати и упоредити све што ће вам затребати за уређење дечије собе – од украсних зидних налепница до различитих дечијих креветаца, кутија за играчке, столова за пресвлачење па све до удобних фотеља и почиваљки у којима ћете бебу успављивати или подојити.

На истом порталу у сваком тренутку можете прелистати актуелне каталоге ваших омиљених продавница и тако пронаћи повољне цене производа које желите да купите. 

Прочешљали смо интернет у потрази за саветима код уређења дечије собе и избора намештаја, и понуда у домаћим веб-продавницама. Проверите шта смо открили!

Основни намештај у соби за бебе

Пре самог уређења собе за бебе треба да размислите шта све у соби желите да радите с бебом и треба да размишљате на дуге стазе. Изабрани намештај, коначни распоред и уређење дечје собе треба да вам послужи на дужи временски рок, барем годину дана, ако не и више. За почетак немојте се толико оптерећивати украсима и разним украсним додацима за собу, колико год слатки били.

Основни намештај који ће вам требати је: дечји креветац, сточић за превијање и комода или фиокар за организацију свих потрепштина за негу детета, постељине за дечји креветац, пешкири и пелена. Када размишљате како тај основни намештај распоредити у простору, имајте на уму да вам ствари попут пелена, одеће, пешкира, кремица и марамица морају бити надохват руке.

Маме се слажу у томе да је у дечјој соби врло практично имати и удобну фотељу или малу софу на којој се могу са бебом мазити, читати јој приче, подојити је и слично. Ако се одлучите за софу уместо фотеље, додатни плус ће бити што може послужити као додатни лежај када вам баке дођу у госте или у тренуцима када желите провести више времена уз дете, а не желите да га донесете у свој кревет.

Најскупља ставка са списка основних комада намештаја за бебину собу је дефинитивно дечији креветац. Можете да се одлучите за класичан дечији креветац или за колевку за коју ипак треба да имате на уму да ће је беба брзо прерасти.

Разни модели креветаца су доступни у веб-продавницама, неки модели су практичнији јер имају помичне странице које се могу спустити испод кревеца, а креветац се онда може спојити с родитељским креветом. Неки од модела имају уграђене фиоке и полице за чување разних потрепштина, подницу подесиву по висини, а неки кревеци могу расти са вашим дететом, односно уз куповину додатних наставака могу се продужавати и пратити дететов раст.

Уз одабир кревеца потребно је изабрати и душек правилне величине, а на располагању су вам и разни додаци за кревеце попут балдахина (који може бити практичан лети због веће дневне светлости и досадних комараца), текстилни сетови за креветац који прикривају странице кревеца и сетови постељине.

Додатна дечја опрема у бебиној соби

Када набавите горе споменуте основне комаде намештаја за бебину собу, треба размислити и о малим детаљима којима ћете средити собу, дати јој дашак оригиналност и удобности, али и о свим другим потрепштинама и опреми за негу деце која ће вам бити потребна од самих почетака.

Након што одредите распоред у соби, размислите да ли желите да окречите зидове, нешто на њима да нацртате или да их украсите предивним зидним налепницама. Проверите у каквом је стању под, да ли желите да га прекријете теписоном или меканим тепихом. Беба ће за час почети да пузи, свакако саветујемо да на самом почетку обезбедите утичнице сигурносним наставцима, да каблове одигнете од пода и да осигурате сав намештај који би се могао преврнути на бебу.

Бебе у првим месецима свога живота виде мутно и једино што могу да разликују су јаки контрасти. Имајте и то на уму код сређивања дечије собе – размислите о тамним завесама или тепиху у контрастној боји, али и код бирања додатне опреме попут вртешки за креветац који може имати детаље у јарким бојама како би и беби био занимљив.

Посветите важности и избору расветних тела – упечатљива зидна или плафонска лампа, подна лампа с функцијом пригушивања светла или згодна дечја ноћна лампа учиниће огромну разлику у финалном уређењу дечије собе. Размишљајте практично и побрините се да добро буду осветљена она места на којима вам треба више светлости, на пример, изнад стола за превијање или уз фотељу за читање прича за лаку ноћ.

Како беба буде расла требаће вам све више места за одлагање и складиштење одеће, разне дечје опреме и играчака, свакако имајте и то на уму па нађите места за украсне вреће за играчке, или практичне кутије, за још покоји фиокар или можда полице. 

Неколико савета код сређивања собе за бебе

Прихватите коришћену дечију опрему

Узмите у обзир коришћену дечију опрему коју вам нуде пријатељице. Не мора све бити потпуно ново, посебно када је реч о намештају. Зашто не бисте прихватили квалитетан рам дечјег кревеца и докупили нови душек и постељину? Бебе ће га ионако пребрзо прерасти. 

Бирајте природне материјале кад год је то могуће

Код бирања било какве текстилне опреме – од одеће за бебе, пешкира, ћебенцета или постељине за креветац па све до бирања боје за зидове или комоду, припазите да то буду еко-френдли, природни и нешкодљиви материјали и боје.

Двапут размислите о распореду намештаја у просторији

Бебе не би требало да буду на промаји, у близини радијатора, поред прозора и слично, па дефинитивно треба размислити о положају кревеца, повијалице и фотеље у којој ћете заједно седети. Одржавајте исту пријатну температуру у дечијој соби, немојте користити никакве додатне мирисе или освеживаче и размислите о набавци овлаживача ваздуха који ће вам и те како послужити у зимском периоду.

Једноставно средите креветац

Педијатри се слажу да су у кревецу потребни једино непропусна навлака за душек и одговарајућа памучна постељина како би вашој бебици било удобно и пријатно. Додатни јастучићи, ћебад, заштите за странице креветића и слични додаци су непотребни, а могу бити и штетни за бебу.

Не претерујте са ситницама

Колико год било тешко одолети преслаткој опреми за бебе, посебно ако вам је прва, покушајте бити рационални и практични и бирајте оне ствари за које сте сигурни да вам требају и да ћете их дуго користити. Оне нека буду квалитетне и издржљиве.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво