Копија Мона Лизе у Сотбију продата за 1,6 милиона долара

Копију Мона Лизе насликао је непознати уметник, вероватно 100 година после оригинала. Сада је продата анонимном купцу, а претходни власник ју је пре девет година купио за само 35 хиљада евра.

За разлику од чувеног Леонардовог дела копија има стубове са обе стране централне фигуре и незнатно је већа, димензија је 81 са 77 центиметара.

„На овој копији не видите никакве линије, сенке, све је веома глатко. Творац копије је одлично насликао њене руке, наборе на рукавима, лице, али за разлику од оригинала поглед Мона Лизе је овде много другачији“, рекла је Бокје Коенен, директорка Одељења за старе мајсторе у „Сотбију“.

Копија Мона Лизе је насликана за разлику од оригинала на платну. То је тек једна од 150 репродукција које су у оптицају, а насликане су између 16.и 19. века.

„Никада се копијом не можете приближити оригиналној слици осим ако нисте веома привилегована особа. Куповином ове копије власник можда жели да себи омогући гледање Мона Лизе без посетилаца који стоје испред оригинала и праве селфије. То је једна дивна слика, леп портрет“, истакла је Бокје Коенен, директорка Одељења за старе мајсторе у „Сотбију".

Пошто су копије слика настале пре него што је измишљена фотографија, сваки сликар је морао да буде испред оригинала или друге копије како би направио репродукцију. Чувени сликари као што су Тицијан ил Рембрант су правили копије слика како би вежбали различите технике и сликарско око.

„Сликарима је било потребно да изблиза гледају дела мајстора и како други уметници пред њима раде. Мислим да постоји много копија Мона Лизе јер је већ у своје време била веома позната слика“, напоменула је директорка Бокје Коенен.

У случају аукција радова Леонарда да Винчија било је протеклих година неочекиваних ситуација. 2017. године је његова слика  Салватор Мунди продата за чак 450 милиона долара, што је највећа цена дата за једну слику до сада.

На цени су и копије, једна од репродукција Мона Лизе продата је у аукцијској кући „Сотби“ у Њујорку почетком године за милион и 600 хиљада долара, 10 пута више него што је била њена провобитно процењена вредност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво