Функционалност на првом месту када уређујете мали простор

Архитекте кажу да пројекту уређењa малог купатила морамо озбиљно да се посветимо како бисмо простор учинили што функционалнијим.

Када уређујемо мали простор, увек на прво место морамо да ставимо функционалност. То се, наравно, односи и на купатило.

„Иако је купатило најмања просторија у стану, генерално, некако се увек највише буџета одваја управо за то. Оно што је јако битно да знамо је да без обзира колико ћемо новца уложити у купатило, морамо да познајемо карактеристике, односно, елементе који се у њему налазе, њихове габарите и неке активне мере тих елемената. Заправо, то подразумева да уколико имамо машину за веш, морамо знати да она заузима отприлике 60 пута 60 центиметара простора, или 60 пута 45 код ових нових, али је битно да знамо колики простор заузима када се она отвори“, напомиње Соња Шаровић, мастер инжењер архитектуре.

Требало би да избегнемо класичну каду и туш кабину.

„Стаклена када је тренд последњих година, не само због лаког одржавања и естетике, већ због тога што одговара свим категоријама корисника. Једино што људи негде имају страх како се то решава технички, просто бије се да вода може да наруши остатак купатила. Но, то не треба да их брине уколико имају сертификоване мајсторе који постављају добру хидроизолацију и под према линијском сливнику, проблема неће бити“, додаје саговорница Оливере Перковски.

Велика је понуда елемената за купатило, али они нису универзални.

„Ако радимо комплетну адаптацију онда можемо имати конзулну ве-це шољу, односно са уградним водокотлићем где нам се оставља могућност нише коју можемо оплеменити неком полицом или елементом који је затворен. С друге стране, ако нисмо спремни да инвестирамо превише, имамо подне или зидне ве-це шоље. Такође и лавабои, њихове димензије се крећу око 50 пута 40, ве-це шоља 60 пута 40 је стандард. Туш кабине су 80 пута 80“, наводи архитекта.

Полице и чивилуке можемо да поставимо на више места како би одложене ствари биле прегледне а купатило уредно. Комбинација мермера и имитације дрвета и ове сезоне представља добитну комбинацију. Умерено, одмерено, а топло и пријатно.

„Свакако је добро да комбинујемо геометријеске форме, флоралне форме, али не петеривати у њима када је мало купатило у питању. Можемо неки детаљ поновити на ниши или у оквиру самог туша или изнад лавабоа, али не претеривати“, дкреће пажњу Соња Шаровић, мастер инжењер архитектуре.

Купатило се не реновира често па морамо пажљиво да одлучимо да ли желимо неутрално, такорећи, свевремено купатило или модерно без обзира на јаке боје и дезене. И најважније у овој причи свакако је то да купатило уредимо тако да нама у њему буде пријатно и лепо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво