Како да спојите неспојиво и узмите најбоље од свега

Еклектичан стил спаја наизглед неспојиво, али и узима најбоље од свега. Иако је пун контраста, сваки простор претвара у лични. Ипак, будите опрезни, јер еклектичан стил никако не значи да у свој стан уносите насумично одабране комаде намештаја.

Дневну собу уређену у еклектичном стилу карактеришу различите боје, дезени, епохе, материјали различите текстуре. Он нам пружа потпуну слободу да раширимо крила и простор учинимо јединственим, потпуно личним, али и свевременим. Ипак, постоји једно али. Морамо да знамо у шта се упуштамо како бисмо кад завршимо уређење заиста и уживали у свом еклектичном животном простору.

„Еклектичан стил је стил који је пун слободе, шарма и аутентичности, а свако од нас жели да буде и шармантан и аутентичан. Међутим, потребно је држати се те неке основе. Дакле, ако мешамо две или три епохе, то је у реду све док имамо неку заједничку ноту у свим тим епохама. Да ли је то боја, или обрада материјала, или сам намештај“, напомиње Соња Шаровић, мастер инжењер архитектуре.

Дакле, важно је да постоји нешто што везује комплетан простор у једну целину.

„Такође је битно да се играмо са текстилом. Јако је важно у еклектичном стилу да правимо контрасте и да правимо, што се тиче самих текстура тог материјала, један до другог да послажемо нешто што је опет у истом тону, али од различитих текстура, то може бити јако интересантно. Заправо тако постижемо неку слојевитост“, додаје Шаровићева.

Еклектични стил је, каже архитекта, као када волимо више ствари или кад свако од укућана има свој стил. Но, најважније је да сви буду задовољни својим животним простором и управо због тога је еклектичан стил захвалан јер дозвољава комбинацију различитих стилова и праваца. Генерално, то је стил који је доста слободан, који помера границе и оставља много више могућности.

За оне који више воле модеран еклектичан стил, савет је да у свој ентеријер унесу тапете класичних или ретро дезена и све то уклопе са, на пример, кристалним лустером и неким старим комадом намештаја. Најоригиналније би било да у простор унесемо комад који је већ дуго у породици па носи сентименталну вредност.

„Додавањем личних детаља, да ли су то рецимо слике наших бака и дека, па рецимо да их све заједно уоквиримо неким сличним оквиром који се појављује опет негде у простору, или пак да узмемо бакину лампу са села која је онако интересантна да и њу употпунимо у том простору. Све су то начини на које можемо да се играмо. Врло је важно да не претерамо у томе, али генерално, оно што је ваше лично треба истаћи. Мислим да ту онда нема грешке, наводи саговорница Оље Перковски. 

Међутим, не умемо сви да читамо простор, заправо мало ко од нас уме да чита простор на прави начин и да замисли како ће то што је замислио да изгледа у простору кад се реализује. Зато би било добро да се обратимо некоме ко је стручан и ко ће нас посаветовати, дати нам пројекат или нацрт, који ће нам омогућити да сагледамо простор и из тога извучено најбоље.

Овај стил један је од најзанимљивијих и што се буџета тиче, кажу дизајнери ентеријера. Није потребно много новца јер се може искористити стари намештај.

Еклектични стил није нужно намењен само за веће просторе, али ако је простор мањи, важно је да буде добро осветљен. Зато, ако се поигравамо са еклектичним стилом у мањем простору, битно је да знамо да треба користити светлије боје.

Поред тога, увек треба имати на уму да је суштина уређења сваког ентеријера да се прате трендови, ужива у разгледању, али да се лични простор уреди тако да се у њему осећа пријатно и лепо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара