Талин гради футуристичку станицу за аутобусе, трамваје и возове

Предлог ахитектонског бироа „Заха Хадид архитектс“ усвојен је на конкурсу за нову железничку станицу у естонској престоници Талину.

Станица „Улемисте“, коју ће градити домаћа фирма „Есплан“, биће део „Рејл Балтика система“, 870 километара дугачке железничке мреже између Пољске, Литваније, Летоније и Естоније.

Упркос томе нису познати сви детаљи везани за градњу, ЗХА наводи да је необичан дизајн зграде заснован на томе да људима буде што лакше да се снађу у њој, пошто ће се под истим кровом саобраћати аутобуске, трамвајске и железничке линије.

Преко сва три вида транспорта прелазиће пешачки мост, који ће их повезивати и омогућавати људима да лако преседају.

Још није познат рок за завршетак радова, али ће зграда бити „модуларна“, што значи да ће бити грађена у фазама како би се што мање ометао околни део града. Осим тога, наводи се да ће бити грађевина испуњавати све „зелене“ стандарде.

„Ово ће бити истинско мулти-модално транспортно чвориште које спаја више видова саобраћаја“, навео је Тави Ас, естонски министар економије и инфраструктуре.

Биро ЗХА је већ дизајнирао неколико железничких станица у свету, укључујући ону у Наполију и Ослу, која треба да почне са градњом наредне године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво