Сукња – непресушан извор женствености

Данас је Светски дан сукње. Ипак, у свету се, према неким подацима сашије и прода више женских панталона него сукњи. Историја сукње као елемента женске гардеробе почиње тек у 16. веку.

Невероватне су моћи сукње. Дуге, кратке, плисиране, тексас и листа се наставља. Данас су модерни сви типови на чији настанак су утицали разни плесови. Под утицајем танга појавила се дуга сукња са резом, рокенрол нам је донео кратке бујне сукње.

Данас је сукња ствар моде али њена улога је била потпуно другачија. Верује се да су у стара времена жене носиле искључиво дуге сукње и хаљине јер су тако узимале и чувале енергију Земље у себи. Биле су дизајниране тако да се шире на доле. Веровало се да такав облик, облик купе, помаже жени да боље апсорбује енергију и моћ земље да постане плоднија и материјално богатија.

Стручњаци у области енергетских пракси верују да жена акумулира непресушан извор женствености када носи сукњу. Током историје словенске жене су носиле сарафан, Индијке дуг и широк сари, а јапанке су носиле кимоно.

Сукње се користе још од праисторије када се одећа код мушкараца и жена није разликовала. У древном Египту појавили су се кенти - дуге сукње које су носили и мушкарци и жене. Данас сукње носе жене уз познати изузет као што је шкотски килт.

Најважнија је удобност

Гошћа јутарњег програма Ухвати дан била је дизајнерка Драгана Николајевић. Оно чиме треба да се руководимо при одабиру гардеробе је, како каже, колико нам је у неком одевном предмету пријатно и какав нам је ритам живота.

„Сматра да је тешко цео дан провести у високим потпетицама, да чак није ни здраво, а не спада ни у етику пословног одевања. Треба имати у виду да одабир гардеробе утиче на концентрацију и да је тешко бити продуктиван у неудобној и неприкладној одећи и обући“, каже Николајевић.

У разговору са Александром Младеновић, дизајнерка саветује да, пре него што пођете у куповину сукње, размислите о томе шта вам је потребно и у чему се осећати пријатно и функционално, а не да ли ће та сукња бити кратка, дугачка, узана или широка и да ли је у тренду.

Треба обратити пажњу и на то како се одевни предмет носи, да ли је ход грациозан. Ако су штикле превисоке и жена не уме у њима да хода ни најлепша и најскупља сукња неће доћи до изражаја.

Прве слике на којима су представљене панталоне су са Крита и из Микене где жена имају на себи одевни предмет који изгледа као панталоне, а у исто то време у Грчкој су и мушкарци и жене носили тоге, које бисмо данас описали као хаљине.

У последње време приметно је да се сукње појављују и на модним ревијама мушких колекција. Појављују се или само сукње или комбинације сукње и панталона, али неизвесно је колико ће тај тренд заживети.

Посао дизајнера јесте да представи иновације, али и да размишља о свакодневном животу и примени моде у тој свакодневици. Мушкарци у сукњама у савременом добу тешко да ће бити прихваћени.

Када су трендови ове јесени у питању, дизајнерка Драгана Николајевић каже да се у моду враћају мушка одела кројена за жене и карирани материјали. Сукња пада у други план, али то свакако не мора да буде обавезан избор купаца, оно што је најважније када је гардероба па и сукња у питању је – удобност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво