У Калифорнији више нећете моћи да купите бунду

Калифорнија је постала прва америчка држава која је донела закон по коме ће до 2023. године бити забрањена производња и продаја предмета од животињског крзна.

Закон, који је потписао гувернер Гевин Њусом, забрањује продају и израду одеће, ципела и ташни од животињског крзна, чиме је Калифорнија постала прва америчка држава која уводи такву забрану, преноси Би-Би-Си.

Овај потез калифорнијских власти поздравиле су групе које се баве заштитом права животиња, које су већ дуже време апеловале да се донесе овакав закон.

По новом закону, продавци ће и даље моћи да тргују половном одећом или декоративним предметима од крзна. Забрана се такође неће примењивати на вештачко крзно, које се углавном прави од пластике. Такође се не односи на кожу, крава, јелена, оваца и коза, као и препариране животиње.

Казна за кршње ове забране биће 500 долара, а у случају поновљеног дела 1.000 долара.

Њусон је потписао и закон којим се забрањује учешће већине животиња у циркусима, осим мачака, паса и коња. Законом је изузето и учешће животиња на родеима.

Одлуку је критиковао портпарол Савета за информације о крзну Кит Каплан, рекавши да је то део „радикалне веганске агенде у којој је забрана крзна први корак за друге забране о томе шта ћемо да носимо или да једемо“.

Прошлог маја модна кућа „Прада“ је саопштила да ће престати да употребљајва крзно од сезоне пролеће-лето 2020. године, док је британски „Селфриџис“ најавио да ће забранити продају егзотичне животињске коже од фебруара наредне године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво