Како је девојчица из Београда постала најмлађи креатор Париске недеље моде

Прича Таре Катарине Поповић показује како урођена креативност и један домаћи задатак могу да доведу до тога да једна девојчица постане најмлађи креатор у историји Париске недеље моде?

И док није пошла у школу, цртала је хаљинице, али је све кренуло од једног домаћег задатака.

„Имали смо задатак из ликовног да нацртамо прво слово свог имена, а мени је просто тако дошло да нацртам као мозаик. Ни тада нисам нешто посебно размишљала о томе шта цртам, слушала сам музику и била сам у свом свету, а боје су се саме склапале“, каже Тара.

Њена мајка Александра Костадиновић наводи да је ћерци увек пружала подршку да слободно време проводи у ономе што је највише занима, а да је она сама пронашла израз у цртању.

За свој монограм „Т“, Тара је добила петицу. И на томе би можда све остало, да Тара није понела своје бојце и блокче и цртала док је чекала да се заврши мамина изложба. Док су скупљале експонате, Тарине цртеже случајно су приметили они који таленте препознају. Уследио је један, па други позив.

„Рекли су ми да немам право да одустанем, јер је моја ћерка од доајена Париске недеље моде оцењена као потенцијални раскошни таленат и да морамо доћи у Париз у септембру. Када сам спустила слушалицу, ту је наступио наш Београд, схватила сам да имам задатке“, присећа се Тарина мајка.

И како верује, једино је овде могуће да они који се овим послом никада нису бавили окупе тим који ће за 10 дана по Тариним цртежима направити 10 хаљина по свим стандардима високе моде, које ће носити светски модели на престижној Париској недељи моде.

„Ми смо сада купили материјал, пробали нам том материјалу Тарин колорит, јуче смо то урадили и сада то, пошто је проба успела, иде код дизајнера. Они праве њих по Тариним цртежима, који су рађени дрвеним бојцама, претварају то у припреми за штампу, а онда наши искусни позоришни и филмски моделари хватају у своје руке“, објашњава Александра Костадиновић.

Девојчица која се до сада од вршњака разликовала можда једино по томе што је две школске године завршила у једној календарској, а сада ће бити најмлађи креатор у историји Париске недеље моде каже да слава није разлог због којег жели да постане креаторка.

„Можда ће то сада звучати већ виђено, али мене у ствари јако погађа пластика у океанима и ја бих у суштини сав свој новац желела да дам у те сврхе“, истиче Тара.

Хаљине морају да буду завршене до 20. септембра, морају да ураде и 300 каталога. 28. их чека проба у нашој амбасади у Француској, а 30. септембра почиње Тарина бајка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво