Наочаре за сунце са мирисом кафе

У жељи да направи еколишки прихватљиве, а модерне наочаре за сунце, украјинска компанија "Ochis" је решење нашла у талогу кафе.

Генерални директор компаније "Ochis", Максим Хавриленко, експериментисао је са разним биљкама. Покушао је са наном, першуном, ђумбиром, али је на крају утврдио да је талог од кафе идеално решење.

„Зелена“ индустрија већ дуго времена користи отпад од кафе за производњу намештаја, посуђа, мастила за штампање и биогориво, али Хавриленко је пионир у овој области, а његове наочаре за сунце одишу мирисом свеже скуване кафе.

„Прво, кафа је црна што је уобичајена боја за наочаре за сунце која се уклапа у сваку комбинацију. Друго, у свету остају милиони тона талога од кафе“, каже Хавриленко за Ројтерс.

Као неко ко потиче из породице оптичара и са искуством дужим од 15 година у области продаје и производње наочара, Хавриленко је морао да одбаци преко 300 узорака пре него што је успео да добије савршене "Ochis coffee" наочаре за сунце.

Главна предност ових наочара направљених од кафе и лана, залепљених биљним уљем, је та што ће се када буду бачене за десет година претворити у ђубриво, наглашава њихов произвођач.

Занимљиво је да компанија "Ochis" остварује највећу зараду на тржишту западне Европе и Америке, док само 10 одсто њихових производа заврши у Украјини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво