Мода будућности са српским мотивима

Моделе од природних материјала, са српским мотивима Марија Иванковић Јуришић представља широм света. Недавно je била специјална гошћа Недеље моде у Торину, италијанске недеље одрживе моде.

Гошћа Јутарњег програма, Марија Иванковић Јуришић је у Торину учествовала на сусретима са светским кућама којима је примарна еколошка мода, такозвана „слоу фешн“ у којој се користе природни материјали.

„Имала сам прилику да по други пут посетим недељу одрживе моде у Торину. Прошле године сам имала презентацију на тему ресурса одрживе моде у Србији, с обзирном на то да је оно чиме се ја бавим одржива мода. Иако сам кренула да то радим пре десетак година, изузетно ми је задовољство да сам све те принципе од самог почетка пратила и не знајући практично да ће у међувремену одржива мода постати јако важна, друштвено одговорна тема“, с поносом истиче Марија.

Текстил је, како је познато, други на листи највећих загађивача планете и о томе се мора говорити и образовати јавност, мада је, по мишљењу гошће Јутарњег програма, најважније да они који се баве модом и текстилом са тим предзнањем приступају послу.

Атеље „Марија хенд мејд“ поседује Сертификат који је издало Министарство финансија и привреде Републике Србије, да су предмети израђени ручно и да се сматрају производима од уметничке и занатске вредности, односно производима домаће радиности. Ова уметничка радионица израђује одећу искључиво техникама ручног рада, узимајући најлепше из природе и из српског етнографског наслеђа.

„У Србији постоји још неколико дизајнера који користе и негују природне материјале у свом раду и то је нешто чиме бисмо требали сви да се бавимо, да што више природних материјала понудимо купцима. Зато увек апелујем на потрошаче да више купују ове производе који су израђени с љубављу и пажњом, а не индустријске моделе који се израђују само због стицања што већег профита“, наглашава Марија Иванковић Јуришић.

У Маријиној радионици се израђују штофови од домаће вуне у комбинацији са рециклираним нитима, а у Паризу се од тих материјала израђују готови производи, као што су ташне и ципеле.
Оно што је карактеристично за уметничку радионицу гошће Јутарњег програма, јесте и то она ради на оснаживању и популаризацији женског предузетништва у Србији, ангажујући жене из теже запошљивих категорија.

„Ја сам се и сама само-запослила. После завршених студија дизајна нисам имала прилику да се запослим у струци и да радим онако како бих желела. Тако да и остале жене у мени виде неки добар пример, прилику и могућност да се изразе у томе што воле и зашта су се школовале. Могу и да се преквалификују и да не чекају да се нека прилика укаже, већ да саме узму ствар у своје руке и да зараде и да раде оно што воле и буду економски независне“, истиче Марија Иванковић Јуришић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се