Да цвеће не вене док се ми одмарамо

„Јули је месец врућ када путује пола нације“ – певао је некад Ђорђе Балашевић. Када отпутујемо на годишњи одмор, дођемо и до проблема – како сачувати биљке у собама и на терасама?

Током годишњих одмора, проблем са цвећем лако је решив ако имамо добре комшије, рођаке или поверљиве пријатеље, којима није тешко да се прошетају до стана два пута недељно и залију га. Међутим, ако немамо такву могућност, гошћа Јутарњег програма, цвећарка Ада Столић, предлаже више начина како да сачувате своје биљке док сте на путу.

Ако се ради о собним биљкама као што су јука, драцена, орхидеја, красуле или кактуси, све оне имају различити спектар потреба за водом. Кактус се може залити пре одласка на пут и њему је за период од 15 дана то довољно. Красуле и остали сукуленти као алоја, агава, кактуси, сви они подносе тај метод.

Орхидејама пак, треба обезбедити више воде, као и јукама. Такође, важно је имати на уму да када кренемо на пут не би требало да спустимо ролетне и потпуно замрачимо просторију, јер биљке неће моћи тако да опстану. Морамо им обезбедити минимум светлости.

„На пример, ако имате велику јуку, напуните подметач водом и можемо се послужити старим триком. Воду сипамо у флашу и флашу забодемо у саксију“, објашњава Ада Столић.

Што се тиче друге врсте биљака требало би обезбедити веће подметаче у које се може налити више воде. Такође, како саветује гошћа Јутарњег програма, собним биљкама ће погодовати да их, уколико имате мугућности, током одсуства изнесете на терасу, али да их спустите у полу сенку или сенку, али никако их не остављати у потпуном мраку.

Биљке које иначе држимо на тераси, као што су смиље, рузмарин, петоније, мушкатле, најбоље је обезбедити њихово заливање побадањем флаша и са више воде у подметачима. Ко има биљке у великим саксијама, може се послужити и песком.

„Натопите добро биљку и ставите је у мало дубљи суд у који се такође сипа вода. Око саме биљке се у саксију сипа песак да чува влагу и биљке на овај начин могу издржати и месец дана“, наглашава Ада Столић.

Уколико су биљке у башти, онда их не можемо ни померити, нити заклонити од директног сунца, али се могу такође, заштитити огртањем песком и системом за заливање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво