Топли под или винил? Свеједно како га зовете, али се сигурно исплати

Винил подови су педесетих година прошлог века заменили линолеум. То је подна облога која је веома отпорна, лако заменљива, није скупа и нуди велики избор боја и дезена.

Винил подови сувеома флексибилни, што их чини дуготрајним. На додир су мекши и од плочица и од паркета. Ако се одлучите за ову подну облогу, поштеђени сте било каквог реновирања готово двадесет година, кажу стручњаци. Наравно, под условом да вам боја или дезен не досаде.

„Винил као подна облога нема ограничења у смислу простора, може да се постави у све просторије, осим у купатило, за које се не препоручује“, наводи Ненад Јаковљевић, стручњак за подне облоге.

Што се тиче боја и дезена избор је веома велики.

„Мање-више ми овде имамо око 200 узорака различитих винила. Постоји у дезенима дрвета и камена такозваног, односно, имитира керамику. Код појединих произвођача та два дезена можете и да комбинујете“ додаје Јаковљевић.

Иако винил зовемо и топлим подом, он није најтоплија подна облога.

„Пе-ве-це је материјал који је наш народ прозвао, додуше раније, као топли под, тако да је субјективни осећај, кад пипнете винил и ламинат, винил је знатно топлији. Кад би упоредили с дрветом, мало је хладнији од паркета, али то није нешто што би човек одмах уочио“ објашњава стручњак за подне облоге.

Подови од винила постављају се веома лако, директно преко подлоге или чак преко старог линолеум или винил пода. Ипак, немојте то схавтити олако већ приремите под на прописан начин.

„Винил се поставља на чврсту и равну површину. То не мора да буде бетонска кошуљица. Може бити плоча, може бити постојећи паркет, може бити ламинат. Шта год, само да је чврсто и равно. Испод винила не иде никаква подлога, за разлику од ламината. Поједини паркети, и ламинат, и винил могу да се поставе преко постојећег пода, с тим што тај под мора бити прописно залепљен за своју подлогу, значи не сме да шкрипи, љуља и остало и мора бити раван“, додаје Јаковљевић.

Винил можете кројити по мери, уколико желите да га поставите у једном комаду, али га можете слагати и као плочице. Он је веома отпоран на прљавштину и воду али, не заборавите, није предвиђен за купатила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво