Које боје ће помоћи сан, а које поправити расположење

Лето је права сезона за кречење, али увек остаје дилема у које боје офарбати стан. Не без разлога – боје на више начина одређују наше понашање, а стручњаци имају неколико савета.

Боје. Ни краће речи, ни комплекснијег значења. И свака боја има своје значење.

Примера ради, у плавој соби се најлепше спава, жута асоцира на Сунце и свитање, па изазива радост и весеље, а црвена поправља расположење. И то је научно доказано.

„Одабир боје је нешто што је почетна тачка у дизајну ентеријера и од тога зависи атмосфера и суштински то како ћете се у том простору осећати“, каже дизајнер ентеријера, Марела Аћимовић Вукшић.

Да би се запослени на свом радном месту осећали што боље, стручњаци саветују да се топле боје користе за канцеларије.

Не зато што нам је стигло лето, већ због тога што црвена, жута и наранџаста подстичу енергију, буде интензивна осећања и појачавају мисаоне процесе. Хладне боје попут зелене и плаве, имају потпуно другачије ефекте.

„Хладне боје успоравају пулс и рад срца и опуштају. Тако да их треба користити за просторе које служе за опуштање, као што су спаваћа или дневна соба“, наводи Аћимовић Вукшић.

Познато је и које су боје најбоље за кухињу. Нутриционисти саветују особама које желе да држе дијету да једу из посуђа у хладним бојама, верује се да ће јести мање. Боје су често пресудне и у куповини.

„Знате да ће боје одлучити који ћете ауто купити, какву ћете гардеробу изабрети. У саобраћају се користе црвена, жута и зелена. Црвена као боја која одмах инхибира понашање и скреће пажњу, жута која је лако видљива“, каже психолошкиња Ана Мирковић.

И није чудно што су на семафору баш ове три боје. Већина људи није у стању да види све боје и нијансе, што није необично, јер научници тврде да тек око 25 одсто људи на свету може видети баш све боје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво