Појас, скоро заборављен део некадашње српске свакодневице

Појас на српској ношњи, у данашњем облику, датира из 19. века. Некада одећа није могла без њега, а сада је много другачије.

Данас је скоро заборављен, а некада је био део свакодневне одевне комбинације код српског народа.

Осамдесетпетогодишња Загорка Пајић из Доње Брезовице код Крупња чува појасеве које је сама ткала да млађе нараштаје подсети на та добра стара времена.

Да један појас направи Загорки је било потребан цео дан, ако су јој то други послови дозвољавали.

„Најстарији појас као део народне ношње у српском народу је са почетка 19. века, односно после периода српских устанака. Како је српска држава расла и како се осамостаљивала од турске владавине, тако је и народна ношња бивала све лепша и лепша, између осталог и појас“, објашњава историчар Светозар Гачић.

Појас су ткаље правиле од вуне.

„Пре није било да ниси носила појас. Када дете прохода одмах појас стављаш око њега. Дешавало се у моје време да девојка остане у другом стању па везује појас и само чујеш 'Она се породила.' Појасом се стезала да се не би видео стомак", прича бака Загорка и додаје да се мушки и женски појасеви разликују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво