Ренато Балестра ексклузивно за РТС: „Лабудово језеро“ мора имати бајковите костиме

Премијера чувеног „Лабудовог језера“ у кореографији и режији Константина Костјукова биће изведена 2. јуна у Народном позоришту. У костимима и сценографији прослављеног италијанског модног креатора, дизајнера и костимографа Рената Балестре, наступиће целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду.

Скоро 200 костима урађено је за представу Лабудово језеро. Сценографију и костимографију потписује чувени италијански дизајнер Ренато Балестра, коме ово није први пут да сарађује са Народним позориштем. 

Пре 21 годину радио је и на представи Пепељуга, која је прошле године враћена на репертоар. 

„Дизајнирао сам бајковите костиме, јер Лабудово језеро јесте бајка. Костиме нисам желео да правим потпуно традиционално, ево видите ове костиме у облику заставе, сви су помало промењени. Ипак, желео сам да сачувам главну тематику бајке“, рекао је дизајнер.

Балестра је додао другачије боје, нагласио је плаву, како би, каже, оживео сцену и продубио карактере.

„Када сам позван да радим ову продукцију, за мене није био једини изазов да сачувам ову бајку Чајковског. Желео сам да унесем новине, да изађем из клишеа, да другачијим бојама и тоновима представу приближим данашњој публици“, објаснио је Балестра.

Балестра је искористио своје умеће да идеју о зачараној принцези, коју је зао дух претворио у лабуда, и коју само искрена љубав може спасти, дочара још магичније и спектакуларније.

Најигранији балет на свету, на Великој сцени Народног позоришта, премијерно ће бити изведен 2. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво