Сјај и беда вештачког крзна

Крзно, право или вештачко, део је модне „сиве зоне" - и једно и друго је, из различитих разлога, на граници доброг укуса. Ипак, уколико га већ волите, модни креатори за текућу сезону препоручују „лажњаке", право крзно је потпуно „аут".

Носити вештачко крзно исто је што и бити вегетаријанац који једе рибу, тврди Џес Картнер-Морли, модна уредница у британском „Гардијану".

Неки људи мислиће да сте „ни тамо, ни 'вамо" и да би требало да се латите шницле, односно, бунде од нерца, а други ће вас оптуживати да сте бездушни и да би требало да се држите „зелениша", тј. платна и еко-коже, објашњава Морлијева.

Подељени су чак и они који су спремни да вам признају да сте постигли срећни компромис.

Неки ће рећи да је ношење вештачког крзна прихватљиво само ако не изгледа превише као „права ствар": сувише реалистична имитација могла би да подстакне потражњу за правим крзном!?

Друга „школа мишљења" заступа тезу да је веома успешна имитација пун погодак - најбољи начин да смањите тражњу за правим крзном јесте да обезбедите добру, јефтину копију, уз чисту савест.

Модни дизајнери поделили су се између ове две варијанте.

Вештачко крзно јесте заступљено у већини колекција за текућу сезону, али су варијације бројне - од оних које до танчина опонашају право крзно, до оних претераних, које више личе на костиме за маскенбал, него на свакодневне одевне предмете.

Наравно, уколико преферирате класичну елеганцију, одлучићете се за бунде које су толико верна копија правог крзна, да поглед на њих изазива мирис нафталина у ноздрвама. Тако бар мирише оно „породично крзно", које се наслеђује од маме или баке.

Они одважнији, одлучују се углавном за „кабаретске" варијанте, живих боја, које асоцирају пре на какву егзотичну птицу, него на животиње које су уобичајене „жртве моде".

Било која од ових комбинација заслужује подршку и похвале - докле год се држите подаље од бунди због којих је страдала нека недужна животиња. У овом случају, вештачко је боље од правог!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво