Ципеле за „став на чврстим ногама“

Бар једном у животу свака жена зажали због куповине ципела. И то најчешће због тога јер су је нажуљале, истрошила је последње паре на њих или нема места за њих у стану. Једна Шапчанка одлучила је да сама себи прави ципеле, а онда се у тим ципелама залетела у посао.

Одувек јој је било важно да стоји на чврстим ногама. Зато након студија дизајна није имала дилему чиме ће се бавити. Пре годину дана Kатарина Валтеровић упустила се у посао израде ципела. Замишљених тако, да женама буду ослонац док ходају, а њој, да живи. За тај пут, признаје, потребно је доста истрајности.

„Често срећем одбијање, јер су нажалост наши мајстори у овом неком послу навикли на онај у индустрије обуће. Свака нова идеја и неко померање граница наилази на то да нису то никада тако радили, али уз разговор, идеје, скице, причу може све да се реши. Тако да ме овај посао између осталог учи стрпљењу и упорности“, каже дизајнерка.

Поред овог посла, Kатарина има још један, са пуним радним временом. Већ четири године запослена је у производњи обуће, где је, каже, и научила како се повлаче први пословни потези.

„То је потпуно другачији посао од овога који сада радим. Имате задате норме и колико пари ципела је потребно да дневно изађе из саме производње. Мој савет и предлог свима који су на факултету, а желе да се упусте у овакве воде, јесте да треба да прођу производњу и да то треба да траје и до пет година како би могли да покрену неку своју причу“, сматра Kатарина.

Ципела „за сваки дан“ која није обична

Напор за њу не постоји. Оно што јој понекад прави проблем је то што дан траје само 24 часа. А њен изгледа овако: након завршене смене иде правац код мајстора како би радила на својим ципелама.

„Мој део јесте избор калупа, избор модела, скицирање, проналажење материјала, проналажења ђонова. Њихов је шивење, кројење и даље како иде монтажа, мада ми је супер што и ја познајем те делове, јер тако имам увид у цео процес“, каже дизајнерка.

А процес се завршава оног тренутка када се ципеле обују. Тек тада Kатарина зна да ли је њена замисао потпуно остварена.

„Гледам да мој дизајн и да моја идеја буде некако једноставна, а да буде носива и да ципела говори за цео стајлинг. Трудим се да користим све природне материјале и да то буде максимално прилагођено обући за сваки дан. Знате оно кад ујутру устанете, обујете један пар и изујете се тек увече. Е, то је мој циљ. Желим да направим обућу која се носи сваки дан, а није обична“, објашњава Kатарина.

У шали каже да је обућа погодна за дуге шетње, јер управо током шетње многи и примете њене ципеле. Али не налази само тако муштерије. Највећи део њих јављај јој се путем друштвених мрежа.

„Ја волим да комуницирам са својим муштеријама онлајн и то је нешто што иде јако добро и негде ту највише могу да питам. Волим и да се видим са њима, да сврате у радионицу да пробају ту и да одмах видим повратне информације, шта ваља, шта не, и шта би могло да се промени. Тако да ја до својих муштерија долазим преко интернета“, истиче дизајнерка.

За сада њене ципеле носе жене у Србији, а она се нада да ће да одшетају и ван граница. А како нам каже, лето је идеална прилика за то.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара