Почела 12. Српска недеља моде у Новом Саду

Дванаесто по реду издање Српске недеље моде, највеће модне манифестације у југоисточној Европи, почело је у Новом Саду и трајаће до уторка 7. маја.

Програм априлског издања Националне недеље моде у центру „Мастер“ Новосадског сајма, званично је почео изложбом полуфиналиста такмичења "Mr. & Mrs. Bottle".

Ова изложба део је пројекта „Мода и вино“ (Fashion and Wine) коју Национална комора за моду Србије реализује заједно с Покрајинским секретеријатом за привреду и туризам.

Тим поводом, расписан је и конкурс за дизајн и стилизовање винске флаше у циљу повезивања винара и модних стваралаца.

Поред представљања нових колекција најистакнутијих српских дизанера, националну Недељу моде обележиће и бројни гости из иностранства.

Од домаћих имена представиће се Игор Тодоровић, Марија Шабић, Сузана Перић, Бата Спасојевић, Бошко Јаковљевић, Ивана Николић као и многи други афирмисани, али и млади талентовани дизајнери.

Када је реч о гостима из иностранства, и овога пута српској публици своје нове моделе презентоваће уметнички директор два највећа Сајма моде у Европи, у Паризу и Берлину, званични члан Федерације високе моде Француске и потпредседник Српске недеље моде - Емерик Франсоа.

Из Грчке стиже Мариос Каравасилис, а из Холандије Кармајкл Бајфелд.

Прва три дана ревија ће се одржавати у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, док се 6. и 7. маја овај модни фестивал сели у чаробни простор дворца Еђшег.

С обзиром на то да је Српска недеља моде израсла у манифестацију која данас има кредибилитет у модним круговима на глобалном нивоу, у априлском издању акценат ће бити на сарадњи са иностраним манифестацијама и дизајнерима, а посебно с тржиштем Азије.

Српској публици представиће се дизајнери из четири централноазијске државе: Казахстана, Азербејџана, Узбекистана и Таџикистана.

Недеља моде биће затворена 7. маја у културној станици Еђшег приказивањем поставке српских дизајнера, а која ће бити базирана на традицији Србије и културном наслеђу.

На овај начин Српска недеља моде најављује почетак пројекта "Retro innovation" који је спроведен уз подршку српске и кинеске владе, а има за циљ очување нематеријалне културне баштине и промоције креативне културе земаља кроз дизајн најбољих креатора из Азије, као и централне и источне Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво