Да мало купатило постане веће

Лако се привикавамо на већи простор, уживамо у њему неко време, а онда нам и он постаје мали. Изазов је организовати простор у малом купатилу.

Тест за архитекте и дизајнере ентеријера је идејно решење купатила величине четири метра квадратна. Како најбоље искористити простор.

„Надам се да сам успела у овом купатилу, пошто сам раздвојила просторне зоне. Овај малени део треба да буде вешерај, односно, ту ће да буде веш машина и простор за одлагање. Према пројекту, зид је накнадно дограђен.То је зид од гипса који се касније обложи. Раздвојила сам зону вешераја од туш кабине“, рекла је Невена Симић, архитекта и дизајнер ентеријера.

Туш кабина је преграђена само стакленим вратима и налази се у нивоу пода. Овакве туш кабине одржавају се веома лако.

„Одмах поред туш кабине планиран је простор за лавабо. По првобитном пројекту овде није био зид од гипса, који сада видите. Плочице на њему, као и зид, направљени су како би се ставио уградни водокотлић, окачио лавабо и добио простор за одлагање каладонта, шминке и остале хигијене коју људи користе и која треба да је при руци“, истакла је архитекта.

За одлагање ствари у купатилу могу се користити полице, кутије, кукице најразличитијих облика и димензија. Оне растерећују простор, чине га функционалнијим, а могу бити и веома декоративне.

„Још нешто што сам успела да урадим у овом купатили, то је да ставим велико огледало. Не само због тога што савкоме у купатилу треба огледало него што то додатно повећава простор“, каже архитекта.

Конкретно у овом пројекту је замишљено тако да се ова површина обради и потпуно припреми да се директно за њу залепи огледало. То су керамичари знали тако да су они тачно подесили дебљину керамике да када се огледало залепи буде у истој линији са керамиком, напоменула је архитекта.

Кад је реч о плочицама, мермер је сада актуелан, велике димензије плочица, као и топло дрво, као материјал.

„Изабране плочице су беле и повећавају визуелно простор који је мали. А пошто је ту бели мермер, то је хладан материјал, онда сам убацила дрво, плочице које су уствари имитација дрвета, које утопљавају читав простор“, рекла је архитекта.

Дрво се појављује и као детаљ у туш кабини, као и и на поду.

Пошто је простор мали, и он је комбинација плочица, велику улогу у простору има и осветљење и његово постављање.

Светло је изузетно вжано у сваком решењу ентеријера, јер оно чини амбијент. Апсолутно то чине и материјали и сам пројекат, али и светло има кључну улогу.

У летвице се постављају лед танка светла у купатило, која су врло ефикасна и функционална, напомиње архитекта. 

У ово купатило величине четири метра квадратна стао је и уградни плакар од пода до плафона, дубине 30 центиметара. Урађен је у комбинацији отворених и затворених полица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво