Пази плафон !

Да би један стан имао апсолутни квалитет и удобност, важно је и осветљење. Оно је директно повезано са бојом, техником обраде зидова и струјом. Сјајан начин да се све то уклопи су спуштени плафони.

Ако се одлучите за спуштање плафона у стану, распоред посла је следећи: електричар, гипсар, молер. Једини предуслов за ове радове је довољна висина таванице, а то је два метра и седамдесет сантиметара.

„Гипсани радови и електричарски радови, се понекад и веома често преклапају. Гипсарски су једни од најважнијих радова у стану зато што са њима можемо да преграђујемо просторије. Од њих се праве и плафони који се зову спуштени плафони. Зашто архитекте желе да раде са спуштеним плафонима, зато што можемо да сакријемо све што не желимо да се види“, каже Невена Симић, архитекта и дизајнер ентеријера.

Не спушта се увек цео плафон већ само део изнад намештаја који желимо да истакнемо индиректним, односно декоративним светлом.

Углавном се истиче зид обрађен неком од многобројних молерских техника, облепљен тапетом или обложен опеком, циглом.

Постоје различите врсте осветљења. Радно осветљење - које је најјаче, потом опуштајуће, амбијентално. Све три врсте се уз гипсане радове користе за постизање различитих ефеката у ентеријеру.

У стану увек постоји неки доминантан зид, то је срце куће. Тај зид има неку своју посебну обраду која захтева посебно осветљење, нагласила је архитекта.

Спуштени плафони користе се и за повезивање просторије.

„Највише времена проводимо у дневној соби, ту се цела породица окупља, па је трпезарија са целом дневном собом обједињена“, каже Невена Симић, архитекта и дизајнер ентеријера.

Опрезно бирајте боју. Препорука дизајнера је да не правите велике контрасте између гипсаних конструкција и основе. Бела боја и светлији тонови доминирају и ове сезоне, посебно у малим просторима.

Увек за плафон бирајте светлију нијансу боје, јер плафон сам већ има своју сенку и чиниће да та боја буде тамнија, наглашава архитекта.

Предуслов за ове радове идентичан је као и за све остале. Избор правих мајстора и осмишљавање ентеријера према сопственим потребама и укусу, јер најважније је да у животном простору вама буде пријатно и лепо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво