Конкурс италијанске школе за моду и дизајн

Поводом обележавања 500 година од смрти Леонарда да Винчија, на иницијативу Италијанског института за културу и Академије дел Лусо у Београду, а у сарадњи са Атељеом Игор Тодоровић и Комором италијанско-српских привредника, организован је национални конкурс за доделу стипендије у области моде за младе таленте у Србији.

„Једном када пробаш да летиш, ходаћеш земљом са очима окренутим ка небу, зато што си горе био и зато што горе желиш да се вратиш“, мисао је Леонарда да Винчија, а тема конкурса, чија је почетна тачка за размишљање, лет као метафора слободе.

Од кандидата се очекује да покажу иновативност и креативност, пре свега слободно изложе концепте и прикажу идеје.

Победник добија прилику да похађа једногодишњи специјалистички програм у италијанској школи за моду и дизајн у Београду.

„Овим конкурсом италијанска школа за моду и дизајн жели да промовише младе таленте у Србији. Одлучили смо да им помогнемо да се искажу и остваре своје снове. Можемо да им пренесемо вештине како би научили да цртају оно што су замислили и да реализују нацртано - изаберу материјал, сашију то и произведено пласирају на тржишту“, рекао је Сораја Чешкин из Академије дел Лусо у Београду.

Напоменуо је да у акцији учествују најзначајнији представници за ту врсту пројекта, од професора до привредника, који могу помоћи да ступимо у контакт са компанијама тако да се млади у будућности могу повезати са фирмама и урадити нешто за себе.

Сви учесници конкурса моћи ће да похађају семинар који ће држати представници домаће и италијанске модне индустрије. Добиће прилику да разговарају о радовима и добију савете.

„Морају да знају и неке техничке аспекте, не само дизајнерске, јер поред дизајна постоји јако велики број људи који иза свега тога функционише и циљ нам је да анимирамо те младе људе да то схвате као један изванредан посао који је негде постао глобално врло тражен“, наводи Игор Тодоровић, модни дизајнер.

Учесници конкурса могу бити сви ученици средњих школа на територији Републике Србије, али и млади до 26 година.

Конкурс је отворен до 19. априла, а све информације о условима могу се наћи на сајту Италијанског института за културу.

Пријаве се шаљу на адресу представништва Академије дел Лусо, у Београду.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара