Скупа одећа од смећа

Шта радите са старом гардеробом? Можете да је баците, донирате или рециклирате. А шта у Кини раде са старом гардеробом? Има оних који је дају онима којима је потребна, други би да је украду, а трећи да од ње направе пожељне модне артикле. На крају, има и оних који од старих пластичних флаша праве скупе капуте.

Донирање старе одеће онима којима је потребна веома је хумана ствар, али постоје и они који би то да злоупотребе. Зато би у Кини држава требало да се укључи у контролисање хуманитарних организација. Једино тако гардероба може да стигне до оних којима је стварно потребна, да се спрече злоупотребе и изгради поверење у праве хуманитарне организације.

Сваке недеље, волонтери у црвеним прслуцима преузимају стару одећу из контејнера за прикупљање, који су постављени широм града Шенјанга у северозападној кинеској провинцији Лијаонинг.

„Више од 80 одсто онога што прикупимо је квалитетна гардероба коју ћемо поклонити, а остало ће бити рециклирано“, каже Су Син, волонтер са Универзитета Лијаонинг, за традиционалну кинеску медицину.

Ипак, не заврше све донације у рукама оних којима је одећа стварно потребна.

Џанг Ли из градске управе објашњава да има и оних који су нудили да поставе контејнере за прикупљање старе осеће, иако нису хуманитарне организације. „Одбили смо их“, истиче Џанг.

Лажни хуманитарци отежавају рад правим добротворима 

У овој волонтерској организацији одећа је у добром стању, сортирана, опрана и спакована.

Менаџер организације објашњава да ће она бити послата мање развијеним и катастрофама погођеним областима на југозападу Кине.

„Лажни хуманитарци који желе само да зараде смањују поверење људи у нас и отежавају нам рад. Људи који донирају не знају шта да раде и где ће њихова одећа завршити“, каже Џу Хаитао, менаџер хуманитарне организације.

Према Џуовим речима, неки се лажно представљају као добротворне организације и подмићују локалне раднике да замене контејнере за прикупљање гардеробе њиховим контејнерима.

„Надам се да влада може да направи стандарде и прописе за надзор рециклирања одеће. Учешће владе могло би да поправи ствари и помогне да се направи разлика између хуманитарних и комерцијалних група“, каже Џу.

Стари нежељени производи могу да постану поприлично модерни 

Осим у добротворне сврхе, стара гардероба може да добије и нову намену. У Шангају постоји модни студио који нежељеним материјалима даје нови живот.

У модној индустрији дуго је владала мантра „старо је аут, ново је ин“. Али, у ери рециклирања, стари нежељени производи могу да постану поприлично модерни.

Оснивачица шангајског модног студија „Банка за рециклирање гардеробе“ Џанг На каже да је у индустрији која се брзо мења, сезону за сезоном.

Виђала је сваког дана гомиле одеће која се баца и пожелела је да направи индустрију отпада. Идеја је била да нешто што је нежељено претвори у нешто за чим се жуди. Почела је пре десет година, најпре са донираном половном гардеробом, а сада је отишла и корак даље, користећи прави отпад као сировину.

„Рециклирани материјали су исти као и они који се користе за гардеробу. Претварање флаша и других пластичних производа у гардеробу може да смањи цену производње“, каже Џанг На.

Сматра да многи не схватају да се коришћењем рециклираних материјала смањује цена, али и емисија угљен-диоксида.

Али оно што излази из „Банке рециклиране гардеробе“ није уопште јефтино. Капут може да кошта и 700 евра.

Џанг На ипак верује да добар дизајн и квалитет могу да освоје купце, који ће стећи нову навику и више неће бацати гардеробу. Њени купци нису више само људи са високим осећањем одговорности, већ су то људи из различитих области широм Кине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво