Мараме од свиле уместо сликарског платна

Утискивање боје сунђером или разливање соли само су неке од техника које користи уметница Слободанка Сека Вучковић. Свој хоби успела је да претвори у посао.

Упркос томе што изгледа као да слика на платну, њен штафелај је свила. Када је почетком деведесетих кренула на курс сликања, Слободанка Сека Вучковић није могла ни да замисли да ће јој тај хоби убрзо постати посао.

„Када су дошла та тешка времена, ви знате да сам ја новинар и да се тада од новинарства тешко могло живети, ја сам онда покушала да научим неке практичне ствари да могу да преживим“, прича Сека и истиче да је кад је завршила курс сликања схватила да је то веома скупо, да људи иду на акдемију годинама и решила да почне да слика на свили.

Прве цаке учила је из позајмљеног уџбеника са Ликовне академије.

„Прво сам радила мале слике, то су мање површине па и ако забрљате можете то тако... После сам прешла на веће комаде, првенствено на мараме, мање ешарпе и ешарпе и само по поруџбини радим одевне предмете“, набраја ова новинарка и сликарка.

Слободанка познаје и више од 10 различитих техника којима осликава свилу. Утискивање боје сунђером или разливање соли само су неки од најзанимљивијих начина уз помоћ којих настају њене мараме.

„Знате шта вам је код сликања на свили потребно? Велика љубав, потребна вам је машта, воља, наравно добар материјал, добре боје и потребно вам је да то што радите волите“, објашњава Сека.

Уз то су потребни добра концентрација и мирна рука. И наравно посебни услови у којима се свила боји.

„Ако хоћете да направите нешто квалитетно морате поштовати нека правила, морате имати равну површину као што ја имам, морате имати рам, мора бити квалитетна свила, ја искључиво радим на ручно порубљеној свили пошто она може да се пере колико год хоћете пута и морате имати добар алат“, прецизирала је Вучковићева.

Сликање свиле је скуп хоби, објашњава ова пензионерка. Али лако може да се претвори у уносан посао. Колико је успешна у томе сведоче бројне награде које је добила.

Ипак, оно што је посебно радује је то што свој занат има коме да пренесе. Тако је унуку полако почела да уводи у свет шарене свиле, боја и сликања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво