Удахнула живот занату који одумире

Панчевка Љиљана Милетић бави се старим уметничким занатом дуборезом у кожи. Пре годину и по дана одлучила је да отвори занатску радњу и дугогодишњи хоби, занат који одумире, претвори у своје занимање. Сертификат Министарства привреде, само је још једна препорука квалитета онога што ствара.

Дуго година Љиљана Милетић била је дизајнер и моделар конфекције од текстила и коже, да би се пре годину и по дана потпуно посветила свом хобију, старом занату ручног гравирања коже.

Прави ситне предмете који имају употребну или украсну вредност, као што су новчаници, привесци, накит, сувенири. Оно што су некад радили сарачи спојила је са модерним машинама, као што је ласер.

„То је у ствари фузија тог старог заната, ручног гравирања коже, и финог исецања и прецизног кројења ласером, који убрзава сам процес производње, производ буде јефтинији, а ипак задржава високу дозу уникатности“, каже Љиљана Милетић.

Љиљана ради искључиво са биљно штављеном кожом, коју ручно фарба биоразградивим бојама. Воли тај природни материјал, који јој пружа могућност да се уметнички изрази.

„Ја сам по природи детаљиста. Волим те ситне, фине детаље, Ово је нешто где ја могу себе да изразим потпуно“, каже Милетићева.

Од Министарства привреде добила је сертификат „Отворена шака“ за стари занат дуборез у кожи, који доноси олакшице код плаћања пореза и у пословању. Жеља јој је да добије већи простор, где ће моћи да обучава будуће помоћнике јер ретко ко зна да ради тај посао.

„Да то буде и моја радионица, и место где би људи могли да долазе на обуку. Радионице да млади које занима овај занат могу да науче нешто“, каже Милетићева.

Љиљанине производе купују људи широм света, а недавно је добила први већи посао за иностранство-израда пословне галантерије за једну француску фирму. Поседује умеће и љубав према свом послу, па се нада и даљим успесима.

број коментара 0 Пошаљи коментар