Како од нереда до реда у орману?

Организација ормана многима је несавладива препрека. Марија Крсмановић, дизајнерка ентеријера, постала је позната по вештини успешног обучавања у тој области.

Свима се бар једном десило да буде у свађи са сопственим орманом. Када је претрпан и без реда, убија нам вољу да се лепо обучемо. Али, не умемо баш сви да средимо орман тако да буде уредан и практичан.

Марија је дизајнер ентеријера. Редизајнира ормане по свом укусу, потом прелази на организацију ствари у њима, све то с циљем да тај део ентеријера прилагоди потребама жена. Орман је уз кухињу, каже Марија, царство жена.

„Као дизајнер ентеријера желим да помогнем жени да свој орман направи по својој мери“. Не постоји савет који сви могу успешно да примене, али постоји неколико корака којима би требало да се позабаве. Најважније је да преиспитамо и реално сагледамо своје потребе и да тек тада кренемо у акцију“.

Други корак, можда и најтежи, је избацивање сувишне ствари из ормана. Трећи,  начин слагања тако да нам све у сваком тренутку буду на оку.

Марија Крсмановић је код већине својих клијената приметила понављање сличних грешака. „Ту постоје неке ствари које се понављају из случаја у случај, а то је првенствено предњи и задњи план ормана и одвајање тих ствари на летње и зимске. То је прва велика грешка која гуши орман. Суштина је да све што користимо, користимо током целе године. У супротном нам само троши простор у орману“.

Иако се тешко одричемо ствари, углавном се везујемо тек за неколико сигурних одевних комбинација - каже Марија.

„Када изађем на терен, моји клијенти углавном кажу да немају много ствари, али то никада није тако. Мислим да особа није свесна шта све има управо због тог премештања и да је беспотребно да сакупља нешто што ће јој можда некада затребати."

Већина Маријиних клијената има још једну заједничку ствар – чувену „столицу за одлагање“.

„Свако има неки простор где одлаже ствари које заправо користи, а оно што не користи стоји у орману. Није поента да орман буде складиште него да буде нешто што је употребљиво, корисно и што може да мотивише“, препоручује ова дизајнерка ентеријера и додаје: „Проблем столице решава се једноставно. Ако је нешто прљаво иде у корпу за прање веша. Ако то планирамо још једном да обучемо, место му је у орману. А тамо може да се стави на више начина. Најбоље решење су офингери, а затим ролање“.

„Постоји више техника слагања ствари. Ја сам дошла на идеју ролања. Мушкарци и деца посебно имају тај проблем да кад извуку ствар из средине гомиле, обавезно сруше већину осталих“.

Роланје гардеробе још је прегледније уколико користимо кутије и фиоке, саветује Марија.

Још један савет који би нас ослободио предњег и задњег плана ормана, а тиме и непрегледности, био би да се ослободимо његових стандардних димензија.

„Откачите се од стандардне дубине ормана. Нека он буде плићи од 60 центиметара“.

Марија за крај додаје да је суштина ормана да ствари имају своје место јер се тако постиже ред, а када се враћају на своје место ред се одржава. Притом, не каже се случајно – ред у кући, ред у глави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво