Фармерке пробијају политичке баријере

Севернокорејске фармерке ускоро ће бити доступне потрошачима на западном модном тржишту. Роба произведена у традиционално изолованој азијској држави наћи ће се најпре у продавницама у Стокхолму.

Први пар фирмираних фармерки "Made in North Korea" (Произведено у Северној Кореји) наћи ће се ове недеље у продаји у једној тренди продавници у шведској престоници. То ће бити први продор једног производа ове изоловане комунистичке државе на западно модно тржиште.

Фармерке, које је дизајнирала шведска фирма „Ноко", продаваће се по цени од 1.500 шведских круна, што је око 140 евра, и наћи ће се на рафовима поред одеће чувених брендова попут „Геса" и „Левиса".

Ниједан пар фармерки, међутим, неће моћи да се види на улицама Пјонгјанга, будући да социјалистички код облачења забрањује грађанима да носе ту врсту одеће.

Власници фирме „Ноко" изјавили су да им је било потребно више од годину дана да ступе у контакт са партнерима у Северној Кореји, да су морали да се изборе са лошим комуникацијама и са једним за њих потпуно непознатим начином вођења бизниса.

„Постоји политички јаз, постоји ментални јаз и постоји привредни јаз", пожалио се Јакоб Астром, један од тројице шведских рекламних агената који стоје иза овог пројекта.

Астром је објаснио да је идеја за овај пројекат настала из радозналости, из жеље да се завири у Северну Кореју, коју Запад критикује да не поштује људска права и да има нуклеарне амбиције.

„Ово смо учинили да бисмо се приближили земљи с којом је веома тешко ступити у контакт", нагласио је Астром.

Северна Кореја, далеко познатија по својој изолованости него по модним трендовима, врло ретко дозвољава странцима да пређу њену границу, а готово да нема никаквих трговинских ни дипломатских односа са већином западних земаља.

Шведска је једна од свега седам земаља која има амбасаду у Северној Кореји.

Након што их је највећа севернокорејска текстилна индустрија одбила, представници шведске фирме успели су да склопе уговор са највећом рударском компанијом у земљи, у чијем се склопу налази и једна фабрика за производњу одеће.

„У Северној Кореји то је чест случај. Компаније се ретко специјализују за једну област, те тако имају по неколико веома различитих производних погона", навео је оснивач компаније „Ноко" Јакоб Охлсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи