Најмање и најслађе лептир-машне

Појавиле су се пре два века и од тада су незаобилазни модни детаљ. Носе их мушкарци, али и жене. Лептир-машне. Баш оне су послужиле као инспирација за покретање посла једној Београђанки.

Лептир-машне за мале музичаре, навијаче, војнике... Само су неки од десетина примерака ових модних детаља који су настали у радионици Милице Милошевић. А за нови посао „криви“ су њени близанци.

„Један њихов рођендан је био, мислим трећи по реду да се слави, и рекох 'Хајде неки модни детаљ да им ставимо да не буду само кошуљица и панталонице' и пала је одлука на лептир-машне. Све што сам нешто налазила да купим они нешто ситни, мршави, све ми је нешто било велико“, објашњава Милица Милошевић из радње "Twinsy Bowtie".

Машину за шивење није познавала, са иглом и концем се ретко дружила. Али упркос томе одлучила je да покуша и близанцима сашије прве лептир-машне.

„Од неког њиховог старог шортса направим за њихов рођендан и у ствари није требало да буде посао, али ето дошло је до тога, једна препорука, друга, трећа и ето – ту смо после две године“, прича Милошевићева.

Милица је дипломирани туризмолог и зато каже да је њено ново радно место многе изненадило.

„Већина људи је реаговала 'Ко ће то да купује?' Били су и коментари: 'Лептир-машне, ко то носи и у толикој мери?' А велика већина је била одушевљена јер смо сви ми у породици креативци и просто им је то уз мене ишло“, наводи Милица.

Убрзо су стигле прве поруџбине и тако демантовале оне који су сумњали да њен занат има будућност.

„Сестра моја је показала својој другарици и 'Хајде да јој сашијеш', ја кажем да не знам. Она каже: 'Па платиће ти', ја кажем 'Шта да ми плати кад не знам, ја то не знам да сашијем'. Онда сам отишла код супругове тетке, она ми је позајмила машину и научила ме првих пар корака који су потребни да би се машна сашила и да буде стабилна. Онда сам сазнавала једно по једно, баш ме занимало“, прича Милица.

Задовољна је како се посао развија. Уколико већ имају идеју, свим младим људима препоручила би да покрену сопствени бизнис.

„Ово није кренуло због зараде, ово је све само то није, већ је најпре креативност и да те срце води и да радиш оно што волиш и мислим да онда дође и идеја за развојем посла. Требало би да свако проба, јер је то само један тест, јер ако не пробаш и не знаш да ли можеш да успеш“, поручује ова предузетница.

А Милица у послу успева и јер има мале и вредне помоћнике. Осмех шестогодишњих близанаца Петра и Павла потврда су јој да је лептир-машна успешно направљена.

Остали аутори: Јелена Николић
број коментара 0 Пошаљи коментар