Коко Шанел, једноставношћу до елеганције и слободе

Лако је размишљати и маштати о нечему, веома је тешко урадити нешто значајно и добро за себе. Најтежа ствар у животу је спровођење жеље у дело, говорила је Коко Шанел, која је преминула на данашњи дан 1971. године.

Легендарна француска креаторка понудила је нешто до тада неуобичајено, линију производа за потпуни изглед – од шешира, одеће и обуће до накита и парфема.

Њена животна прича подсећа на бајку. Рођена је као Габријела Шаснел и већи део свог детињства провела је у сиротишту. Чувено презиме које је и данас симбол стила у свету моде настало је грешком црквеног службеника, који је у крштеници уписао Шанел.

Имала је само 17. година када је у Паризу радила као кројачица, а у кабареима је певала и плесала. Ту је и добила сценско име Коко.

„Мој живот је био незанимљив, зато сам почела да креирам“, рекла је једном приликом.

А креирала је једноставну, елегантну, удобну и пре свега одећу са стилом. Створила је прву малу црну хаљину, костим од твида украшен златним дугмићима и класичну прошивену торбу.

За њу је Кристијан Диор рекао да је црним џемпером и са десет редова бисера око врата направила модну револуцију. Поставила је још један стандард – парфем „шанел 5“, који ће следеће године прославити 100. рођендан.

„Једноставност је кључ истинске елеганције. Својом одећом дала сам женама нов смисао слободе. Одједном су могле пријатно да се осећају у свом телу док су раније биле стегнуте различитим корсетима и појасевима“, објаснила је своју модну филозофију.

Имала је велики број удварача, љубавника и брачних понуда, али се никада није удавала. Дали, Пикасо, Стравински били су фасцинирани њеном појавом и авангардним ставовима.

Коко је била у вези и са руским племићем Дмитријем Павловичем, а за војводу од Вестминстера, Хјуа Ричарда, скоро да се и удала. Одустајање од удаје објаснила је речима: „До сада је било неколико војвоткиња од Вестминстера, али само је једна Коко.“

Плашила се мрака, а храбро се супротстављала тадашњим друштвеним канонима. До дубоке старости није престајала да ради. Умрла је у Паризу, у 87. години живота, током припрема за опроштајну колекцију. Проглашена је најзначајнијом дизајнерком свих времена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво