Тонка прави хаљине од једара

Тонка Алујевић рођена је у Сплиту. Зна да плива, једри, рони, планинари и има немиран дух. Тако се зове и њена емисија на Сплитској телевизији у којој интервјуише обичне људе који воле да путују. Београду се представила хаљинама које су направљене од једара.

Под једрима, Тонка Алујевић половила је 15 година. Морске миље, океанске, медитеранске и јадранске потрошиле су и умориле једра. Једно од њих, оно главно, годинама ће остати у коноби, каже Тонка.

Због позива на модну ревију, једра је претворила у десет хаљина и тако им дала нов живот. И настала је изложба Од једра под којин сан пловила.

„Мене је, у ствари, вукла та аутентична прича зато што је то моје једро, зато што је то пуно сати, дана, пуно месеци, а нисам купила једренину или посудила нечије једро. Кад су ме питали да продам две своје, ми речемо веште, хаљине, нисам хтела зато што да разбијам ту своју причу и онда то не долази у обзир“, објашњава Тонка.

Као што су путовања морима била авантура, ништа мања, каже била је и израда хаљина. Колекција је настала у даху. Све скице нацртане су хемијском оловком на длану.

Пуцале су игле и конци, али једро је водило игру. Модели су аутентични, на њима је су и даље со и лахори.

„Они су врло носиви иако изгледа да је то доста тежак и крут материјал. Најпре су носиле манекенке на модној ревији, а касније сам радила неколико изложби и истакла бих од свих да ми је најдража и у најлепшем простору у Хвару, а сада смо овде у 'Сингидунуму' као у неком потпалубљу, ми би рекли испод, у штиви. Волим се прилагодит новом простору јер је мени изазов, не волим понављат те ствари“, истакла је ауторка изложбе.

Написала је седам књига па ипак сматра да постоје приче које никада не може да исприча. Неке од њих десиле су се под једрима.

„Радила сам за неке документарце па је ишла и екипа, неки пут најзанимљивије ствари нико није снимио. Тако да су то били неки бивши партнери, онда пријатељи, па оно што највише волим, а то је ићи сама јер тако највише научите и највише стекнете искуства, мислим на сва путовања која сам имала кроз цели свој живот имала јер не ради се само о једрима и мору“, прича Тонка.

Ликовни уметник, перформер, креатор, новинар, писац, морепловац – све је то она подједнако, каже. Највише ипак воли да израђује уметничке мозаике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара