Три начина за новогодишњу декорацију стола

Добро су нам познате устаљене комбинације боја за божићно и новогодишње декорисање – златна и црвена, сребрна и љубичаста или боје у природним тоновима са доста зеленила. Ове године, ипак, смо пожелели мало другачије.

Златно правило декорисања гласи – Држите се теме, боје, годишњег доба или тренутне инспирације.

"Приликом декорисања трпезаријског стола не морамо да обраћамо пажњу на остатак ентеријера у стану", каже Катарина Миливојевић, менаџер партнер у једном салону намештаја. 

Катарина и архитекта Вера Николић дале су три савета како како може да се уради декорација у три потпуно различите амбијенталне целине. 

Прва поставка је златна у комбинацији са црном и стаклом. Централна фигура је црни лабуд. 

„У декорацији стола свакако се морамо придржавати неких општих начела, али оно што је код нас специфично и што волимо да користимо у декорацији су деко фигуре – пантери, пеликани, гориле, сове или нешто што вам је при руци“, објашњава Катарина.

Дизајнери ентеријера су као надстолњак употребили мрежасти украс за јелку, због тога што је лаган и подсећа на воду. Око лабуда су поставили свећњаке и многе друге детаље који су их у том тренутку инспирисали.

Сетови за јело су стаклени тањири у комбинацији црне и златне боје. Показали су нам да је суштина декорисања у сналажљивости и оригиналности.

Савети за сто мањих димензија 

Трпезаријски сто мањих димензија декорисан је у младалачком стилу. Он је весео, пре свега, али има потребну дозу гламура, у складу са новогодишњом темом. Уз неизбежну златну, овом поставком доминирају тиркизна и зелена боја. 

„Потпуно смо избацили столњак или надстолњак, јер смо хтели да текстура стола дође до изражаја. Централне елементе декорације и сетове за јело уоквирили смо боровим гранчицама које смо украсили пахуљама, куглама, свећицама и још неким елементима декора“, каже архитекта Вера Николић.

Сто мањих димензија већи је изазов за гламурозно декорисање, због тога што је теже оставити довољно простора за послужење. 

„Било би добро да постоји неки додатни елемент, колица за пиће или комода, где могу да стоје есцајг, пића или нека већа јела“, саветује Вера. 

Бела и златна савршена комбинација у сваком амбијенту  

Бела боја подсећа на чистину, склад и мир. Декорација у тој боји савршено се уклапа у било који амбијент и готово да је немогуће избећи је у новогодишњој ноћи, посебно у комбинацији са сребрном. 

„У овој поставци хтели смо да постигнемо идилу зимског пропланка са леденим детаљима и шарама које ствара мраз. У томе нам је помогао велики свећњак у облику јеленских рогова. У све смо унели топлину уз помоћ свећица“, објашњава архитекта Вера.

Важан део сваке декорације, посебно новогодишње, свакако је расвета. Она је некада важнија од остатка декорације. Права количина светла помаже да добро видимо храну, саговорнике са којима седимо за столом, али и да декор на столу засија пуним сјајем. 

Док смишљате своју оригиналну новогодишњу декорацију не заборавите на наш савет да увек саслушате савет стручњака и пратите актуелне трендове али да свој дом уредите тако да вама у њему буде пријатно и лепо.

Остали аутори: Оливера Перковски
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 25. дец 2018, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

Dizajniranje

I one su morale da završe neku školu za ovakvo "ukrašavanje" trpezarijskog stola? Počev od ogromne figure labuda? Koji nema nikakve veze ni sa hranom, ni sa novogodišnjim praznikom i pritom izgleda nebulozno. "Mladalačku" kombinaciju bolje da i ne komentarišem. Svaki predmet na stolu donosi potpuno nove boje, koje sa prethodnim nemaju nikakve veze niti se slažu. I još bez stolnjaka. Nije za mlade nego za planinsku kolibu, onako kako je zamišlja dete iz ravnice koje planinu videlo nije. A tek poslednje... Bolje bi prošli da su pokupili dvoje klinaca sa ulice. Bez škole.