Најлепши обичај – кићење сватова

Настао као начин да се сватови украсе, а уједно и да девојке које ките имају прилику да се зближе са момцима, обичај кићења сватова опстао је до данас. Рузмарин који се некада качио сада све више мењају цветни аранжмани, са белим, розе и светлозеленим трачицама.

Цветићи за кићење сватова су данас неизоставан део декорације венчања. Многе младе са нестрпљењем бирају цветиће за сватове одмах након што изаберу салу за свадбу. Разлог томе је што се кићење сватова доживљава као део целокупне свадбене декорације, која треба да буде у истом стилу и бојама као и сала у којој ће бити прослава.

Овај леп обичај воле све генерације, а девојке које су задужене за кићење сватова лепо и зараде од даривања.

Традиција кићења сватова

Обичај кићења сватова датира од средњег века, када се за ту прилику користио само рузмарин. Постоје две теорије зашто баш рузмарин. Према првој, романтичној, рузмарин је симбол верности и брачне среће, док је по другој он одбрана од злих сила и урока.

Ова друга верзија се више везује за сеоску средину. Раније је био обичај да се рузмарин онима који су у браку ставља на десну страну ревера, а онима који нису на леву.

Младожења се китио са два цвета. Родбина са младине стране је рузмарин носила са десне стране, а младожењина са леве. Кићење сватова су обављале девојке спремне за удају, како би се приказале младићима на свадби. Девојке су затим даривали баш слободни момци и њихове фамилије.

На тај начин кићење сватова рузмарином је имало важну друштвену функцију. Девојке су тако истицале своје жеље и претензије ка удаји и омогућавало је младима да се зближе.

Машнице и цветићи разних боја и величина

Данас је кићење сватова остало као леп обичај који симболизује брачну срећу. Рузмарин са трачицом у бојама српске заставе се све мање користи за кићење сватова. Уместо рузмарина користе се различити цветићи (букетићи), природни и од пластике, са белим, розе и светлозеленим трачицама.

Украсни цветићи се обично каче на ревер, као што је био случај и са рузмарином, а у неким случајевима се женама и девојкама везују око руке. Цветићи, уколико су природни, направљени су од мини-ружа, мини-кала, хризантема, орхидеја и лизијантуса.

Поред цветића и машница, могу се наћи и циркони, шкољке, бисери, различите прелакиране бобице и плодови. Цветиће за кићење сватова младенци могу наручити у већим цвећарама, али и у радњама специјализованим за опремање свадби.

У последње време можете на Фејсбуку наћи креативне људе, који по повољним ценама израђују врло лепе цветиће и декорацију за сале за свадбу.

Младенци обично желе да се цветићи за кићење сватова уклопе стилски и по бојама са декорацијом сале за свадбу.

И данас кићење сватова обављају младе девојке, али које нису нужно спремне за удају, а негде и девојчице. Деца на свадби се увек лепо играју уз девојке које ките сватове и представљају врло леп призор.

Млада и младожење, а понегде и кумови имају другачије цветиће за украсе, у складу са својом улогом на свадби. Неке младе желе да им се бидермајер слаже са младожењиним цветом на реверу.

Додир луксуза

Лепоту сједињавања две душе на најдивнији начин представља цвеће у свим облицима присутним на венчању.

Цвеће, машне и перле делују богато и гламурозно, као што већина дама замишља своје венчање.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 22. дец 2018, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Tradicija i Običaji

Ja samo znam da dok budemo držali tradiciju i običaje još može nešto biti od nas. Ako se nekad ne daj Bože ugase običaji i sećanje na naše predke, onda ćemo nestati kao narod. Bićemo kao tikva bez korena.

(петак, 21. дец 2018, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

"Родбина са младине стране је рузмарин носила са десне стране, а младожењина са леве"

Ovo je greška. U pitanju je udata ne udata ili oženjen ne oženjen tako da momci i devojke znaju kome smeju da priđu radi upoznavanja.
Žalosno je što se svi naši običaji izbacuju, a rado se prihvataju oni koje ljudi vide na holivudskim filmovima.
Hteli bi katoličko ili protestansko venčanje na livadi, ali kako od našeg matičara napraviti njihovog sveštenika. Počeli su da se čitaju oni zaveti koje čitaju na tim venčanjima mladenci jedno drugom, gde obavezno plaču. Deveruše, tj mladine drugarice, obučene isto su takođe deo tog pomodarstva. Izbacuju se svi običaji samo se ide u salu na proslavu gde je i venčanje... Možete izabrati sve, garderobu, cveće, venčanicu, muža, suprugu, kuma, svatove, ali fotografa ne.

(петак, 21. дец 2018, 17:10) - Saša [нерегистровани]

Kićenje svatova

Kažu da kićenje svatova datira još iz stare Grčke. Lepo se podsetiti i zadržati stare običaje