Овације за српску традицију на Миланској недељи моде

На једном од најважнијих модних догађаја у свету, Миланској недељи моде, која је јуче окончана, Србија је имала чак три представника, који су наишли на одличан пријем и критике, како представника медија, тако и од посетилаца.

Дизајнерка Милица Тричковић представила је своју колекцију на такмичењу за младе таленте, њена колегиница Наташа Жупац приказала је колекцију на платформи "Mad Mood", док је председница "Serbia Fashion Week", Светлана Хорват, добила позив да учествује у раду стручног жирија на такмичењу за младе таленте ЕФУ на Миланској недељи моде.

„Преко 70 младих креатора из целог света увеличало је овај догађај. Рад жирија био је напоран, али истовремено задовољство је било огромно. Експлозија нове енергије, свежих идеја и талента испунило је дан у ком су се на Миланској недељи моде представили млади дизајнери. Срећна сам што је и Србија имала и свог представника на овом такмичењу“, рекла је Милица Тричковић, која је приказала своју нову колекцију.

„Милица сваке сезоне великим корацима корача на интернационалној модној сцени, па је и овог пута побрала комплименте за свој рад“, каже Светлана Хорват, која је приликом боравка у Милану имала сусрет са Маријом Боселијем, почасним председником "Camera Nazionale della Moda Italiana", који је власник манифестација Миланске недеље моде и „Алта мода Рома“.

Тричковићева већ пет година пажљиво гради дизајнерску каријеру и до сада је своје креације представила на недељама моде у Бечу, Прагу, Будимпешти, на Малти, на Каспијској недељи моде у Русији, а у Милану се представила већ други пут заредом.

Овога пута приказала је колекцију „Блесинг“ за коју је инспирацију пронашла у српској традицији, у највећој мери кроз принтове православних фресака и икона на својим креацијама.

Наглашава да је ова тема изузетно инспиративна и да већ планира нове пројекте, који ће такође бити засновани на истим мотивима.

„Настојала сам да кроз ову колекцију комбинујем православне мотиве са најфинијим чипкама и паперјем, са циљем да читава колекција одише гламуром. Такође, и у овој као и у претходним колекцијама, користила сам пачворк технику која је иначе карактеристична за мој рад и настојим да је сваки пут употребим на другачији начин, кроз другачији стил“, истиче Милица Тричковић.

На Миланској недељи моде Србију је представљала и дизајнерка Наташа Жупац, која се својом колекцијом „Азбука“ представила на платформи "Mad Mood".

Креације базиране на нашем културном наслеђу представљене су на ревији коју су пратили етно звуци Слободана Тркуље и по мишљењу присутних новинара била је то најбоља колекција која је приказана тог дана на платформи "Mad Mood" током Миланске недеље моде.

„Све је протекло феноменално и ја сам одушевљена реакцијама. Захваљујући 'Serbia Fashion Week', у Милану сам се представила колекцијом 'Азбука', која је инспирисана драгоценим примерком традиционалне градске ношње који је припадао мом деди. Желела сам да бар на трен оживим богату српску традицију, културу и умеће израде костима“, рекла је Наташа Жупац, која ће као и Милица Тричковић колекције представити и на 11. Српској недељи моде, од 21. до 26. новембра у Новом Саду.

Публика ће имати прилике да упозна преко 50 дизајнера из читавог света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво