Ревија ексклузивних народних ношњи у Етнографском музеју

У Етнографском музеју одржана је ревија народних ношњи мањина који живе у Србији. Ревијом је свечано отворен „Вест етнолоџи Феста“, који се одржава други пут.

Модна ревија ексклузивних ношњи и костима дела националних мањина Србије открива да традиционална ношња може да буде извор инспирације у модерном стваралаштву.

„Овим желимо да дамо подршку нематеријалном културном наслеђу и инспирацију нематеријалним културним наслеђем. Циљ нашег фестивала је да с једне стране промовишемо чисту традицију а с друге стране, промовишемо савремене уметнике који имају инспирацију у традицији“, напомиње aуторка фестивала Гордана Грубјешић.

Највећу пажњу публике изазвала је словачка ношња и украс на глави, тзв. парта, стара 95 година из Кисача.

„Парта је један велики венац на глави, симболизовао је жену, младост, и цвеће, флорали су били доминантни, имали су две руже, с друге стране имала је реп велики. То је последња парта сачувана у Кисачу. Жена која је правила, њена прабака, ја сам то купио, ношња коју сте видели, која је црна, елегантна, стара је 150 година“, прича Павел Сурови из Кисача.

У Србији живи више од 13 одсто припадника националних мањина.

„Ово је европска година културног наслеђа и мислим да је Србија обележава на најбољи могући начин. Показаћемо какво богатство имамо и није без разлога зашто су у нашој културној баштини инспирацију тражили бројни научници, бројни уметници, сликари, композитори. Као што видите, и они који се баве модом“, наводи Сузана Пауновић, директорка Канцеларијe за националне мањине.

Другог дана „Етнолоџи вест фестивала“ је и ревија једног од највећих модних кретора Русије Славе Заитсева, чија је ревија инспирисана Русијом и прошле године доживела овације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво