Оклопар Стеван, чувар древне вештине

Израда оклопа одувек је био изузетно цењени занат, којим су се бавили само одабрани мајстори уз краљевско допуштење. Међу ретким заљубљеницима који ову древну вештину код нас негују је и 31-годишњи Стеван Стевановић. Дипломирани мастер архитектуре, а на јесен и докторанд на примењеној уметности. Прву самосталну изложбу, „Пламени витезови“, приредио је у у родном Крушевцу.

За себе каже да је ентузијаста, љубитељ средњег века, епске фантастике и борилачких вештина. Изложени предмети, оклопи, оружје и костими, плод су Стевановог деценијског рада, и опрема коју користе „Пламени витезови“, чланови удружења чије оснивач.

„Једна панцирна кошуља има 12.000 алкица које претходно мајстор треба да направи па да их онда уплете. Ја бих, рецимо, сваког дана одвојио по сат времена за кошуљу, у паузи између радова, и за једну кошуљу је безмало требало преко 250 радних сати. Тако да једном у четири до пет месеци би једна таква би настала“, објашњава оклопар Стевановић.

Љубав према историји и витешкој вештини, учинили су да му оклопарство од хобија постане професија, а квалите у раду препорука за ангажовање у одабраном тиму костимографа на пројекту наше куће Немањићи – рађање краљевине.

„Изузетно ми је драго да сам имао прилике да радим на једном тако великом пројекту и из прве руке осетим шта значи припрема једног таквог дела. Преко 200 сетова оклопа које смо урадили и зашили, сваки комад метала је прошао кроз моје руке, да не причам о крунама“, истиче Стевановић.

Изложбу пламених ратника и ратница, чаробњака и феудалних господара након крушевачке, у септембру ће видети и београдска публика.

„Иако је у питању фантастична стилизација, сви предмети које можете видети направљени су од правих материјала, од челика. И поред тога што су стилизовани имају и употребну вредност.“

Пробајући оружје и опрему у то су се уверили и посетиоци изложбе која је, на радост најмлађих, окончана приказом средњовековне витешке борбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво