Ручно рађени производи на базару у центру Београда

Аутентичне лапме, порцуланско посуђе, гардероба, накит са морским мотивима, колачићи, роковници, чоколада само су део понуде на Сајма занатства, посластица и хобија „РучноMade“ који је данас отворен у простору „Шер сквера“ у Београду.

Ручно рађени производи на базару у центру Београда Ручно рађени производи на базару у центру Београда

Производи 50 малих продавница и хобиста доступни су Београђанима који желе да имају аутентичне а не конфекцијске производе.

У живој атмосфери која подсећа на медитеранске пијаце људи пробају слаткише, интересују се како настају посебне мајице, лампе, накит, џем од кајсија... Деца покушвају да додирну шарене мараме и дрвене играчке.

Маја Ђукић из организације овог неуобичајног догађаја рекла је Танјугу да је примарна жеља овакве врсте базара да посетиоцима приближи креативне процесе код малих прозвођача.

„Хтели смо да представимо људе који стварају чаролију својим рукама. То су посвећеници који минимално или уопште не користе аутоматизацију у производном процесу. Наша намера је да осветлимо тај креативни чин који води од нацрта идеје до финалног производа. Наш Сајам није само изложбеног карактера већ културно-едукативна манифестација која у свом склопу има неколико радионица посвећених деци и тинијџерима који до сада своју кретивност нису имали где да испоље“, објаснила је Ђукићева.

Владимир Обућина и његова сестра Наташа праве оригиналне лампе око којих се окупио велики број људи.

„Производњи наших лапми пришли смо из два смера. Прво смо оформили један уметнички део који подразумева скуптуларност и аутентичан дизајн. Са друге стране инсистирали смо на функционалности наших лампи јер у данашње време ретко ко има новац за нешто што је само лепо, а ничему не служи. Радимо уникатне дизајнерске лампе које и те како могу да нађу место у различитим домаћинствима“, нагласио је Владимир Обућина.

Међу различитим ручно рађеним производима нашли су се и оригинални роковници Милијане Савић.

„Љубав према ручном раду преточила сам у хоби и тако већ 15 година. Нарочито ме интересује истраживење књиговезачког старог заната. Људи код мене могу да купе оригиналне честитке за различите прилике, нотесе, свеске за рецепте, албуме за слике, поклон кутије, специјално украшене роковнике...“, набраја Милијана Савић.

Овај аутентични маркет траје вечерас до 22 сата.

Простор „Шер сквер“ постоји од децембра 2017. године и до сада је више од 500 људи присуствовало радионицама у којима се деле вештине кувања, музике, уметности, програмирања, маркетинга, финансија, и других, а врата су отворена за све.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара