Дречави нокти и тетоваже не на радном месту у МУП-у

Министарство унутрашњих послова донело је Правилник о начину понашања и личном изгледу запослених којим се, између осталог, одређује како полицајци и службеници морају да се облаче и комуницирају, али и колике бркове или какве нокте могу да имају.

Дуги, дречаво налакирани нокти, тетоваже, пирсинг, брада дозвољени су, али не на радном месту у МУП-у Србије. Разлог за доношење нових правила понашања и личног изгледа запослених, пре свега је, кажу у МУП-у, била обавеза из важећег Закона о полицији. Међутим, то није једини разлог.

Полицијски секретар у Дирекцији полиције Милан Андрић објашњава да су се полицијски службеници и други запослени у Министарству, на неки начин, и понашали тако како данас прописује Правилник.

„Ово је нека наша традиција која је сада први пут преточена у један формални акт. Поједина ограничења која су садржана у Правилнику, а тичу се личног изгледа, пре свега, имају безбедносни аспект у односу на полицијског службеника, нарочито кад он примењује полицијска овлашћења“, истакао је Андрић.

Мишљења о новим правилима, међу запосленима су подељена. И они који подржавају имају неке примедбе.

„Наше колеге су нам се обратиле и углавном да замерају највише зашто је забрањено ношење брада у униформисаном саставу полиције. Колегинице су нам се обратиле с тим што не смеју да имају дречаво лакиране нокте и јаче да буду нашминкане“, каже председник Независног синдиката полиције Велимир Лукић и додаје да синдикат има замерку што се забрањују и тетоваже.

Милан Андрић наводи да Правилник забрањује тетоваже тако да ће они који их имају морати да их прекрију оне не буду видљиве грађанима.

Правила облачења и понашања полицијских службеника прописана су у скоро свим земљама света, док се обим регулације разликује. У Хрватској се ово питање у потпуности законски уређује, док у Шведској нпр. постоје строга правила облачења када су у питању интервенције, али се изглед запослених у свим другим тренуцима не прописује.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво