Отворена два музеја у част Ив Сен Лорана

У Паризу је отворен музеј Ив Сен Лорана, великана светског дизајна 20. века. Меморијал је отворен недељу дана после смрти Пјера Бержеа, животног сапутника и инспирације чувеног креатора, који је кућу у којој су живели поклонио граду у знак сећања на Ив Сен Лорана, модног мага који је унео радикалне промене у одевање жена.

Музеј „Ив Сен Лоран“, посвећен француском модном креатору и костимографу отворен је 3. октобра у Паризу, у кући у којој је креатор и живео од 1974. до 2002. године.

„Коко Шанел је ослободила жену, али Ив Сен Лоран јој је подарио моћ“, кажу модни експерти.

Сако, сафари одело, мондријан хаљина – инспирисана апстрактним сликарством Пита Мондријана, креације су којима је Лоран оставио неизбрисив траг у високој, али и у популистичкој моди.

„Оно што је најважније када говоримо о овом музеју јесте то што није реч само о моди већ и о уметности, јер имамо прилику да видимо и креативни студио. Лични предмети и документи подсећају нас на оне који су овде креирали и чинили историјске потезе у моди 20. века“, објашњава Оливије Флавијано, директор музеја.

Други музеј Ив Сен Лорана у Маракешу, у кући у којој је дизајнер одрастао отворен je 16. октобра, а у њему je изложено више хиљада комада одеће и неколико десетина хиљада скица и фотографија.

Прва Лоранова модна ревија у Паризу 1965. је изазвала огроман публицитет јер су његове креације биле инспирисане сликарством Пикаса, Матиса и Ван Гога.

Али, најоригиналнија креација је Мондријанoва хаљина – инспирисана апстрактним сликарством холандског сликара Пита Мондријанa.

број коментара 0 пошаљи коментар