Да ли бисте обукле хаљину од мебл штофа?

Ако ових дана пресвлачите намештај, размислите да ли ћете бацити стари мебл штоф. Јер можда вам се баш после ове приче јави идеја како да га искористите. Једној београдској дизајнерки не мањка идеја, а погледајте шта она прави од материјала предвиђеног за намештај.

Једна од сировина коју дизајнерка Санда Ристовски користи за израду модних комада је мебл штоф. У томе јој помаже и фабрика намештаја.

„У питању је једна наша фабрика намештаја из Севојна. Када смо дошли код њих и када сам ја видела прегршт материјала, од разних штофова до најквалитетнијих кожа, мало сам се осетила као дете у фабрици играчака и заиста сам добила онако мноштво идеја“, прича Санда.

У изради је до сада најчешће користила нежне материјале попут свиле. Сада јој је прави изазов да од помало неуобичајених и крутих материјала ствара одевне комаде.

„Много је захтевно, ми смо морали да одемо у фабрику, капут и ташне су морали они да израде. Моја сарадница је одрадила шаблоне, ја сам нацртала скицу како сам замислила. У ствари нисам ни била свесна колико је то један тежак рад и колико људи је ангажовано, колико се то кроји, колико је сваки детаљ битан, које су то све машине“, објашњава дизајнерка.

Најтежи део посла, ипак јесте учинити материјале носивим и пријемчивим. Направити их таквим да пожелите да видите себе у њима, а не ваш кревет.

„Не види се то на први поглед. То стварно на први поглед делује као веома квалитетан материјал, што је мени најважније јер не бих желела да жена изгледа као фотеља“, поручује Санда.

Управо због тога, Санда инсистира на умереном дизајну. У супротном, каже, свако претеривање и поигравање довело би до тога да на пример капут послужи некоме као табуре.

„Ово су углавном прилично носиви комади одеће ја увек идем на то да су кројеви једноставни и да су перфектно одрађени. То је оно што је најважније. Не волим да нешто много шизим и да нека своја уметничка лудила сад кроз гардеробу истерујем зато што је на првом месту то примењена уметност и то мора да буде удобно да буде пријатно и носиво свакодневно“, објашњава дизајнерка.

До сада је успела да од материјала предвиђених за намештај направи капут, јакне, торбе и комбинезон. Са овом гардеробом представиће се 25. октобра на „Фешн селекшну“. Док трага за идејама неизоставно друштво и главна инспирација су јој мачори Страхиња и Срећко. И они уживају у гардероби која их подсећа на омиљени намештај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво