Невероватан „плутајући“ Лувр у Абу Дабију

После деценије изградње, више од милијарде евра уложених у пројекат и дуготрајног одабира експоната „Лувр“ у Абу Дабију готово је спреман за отварање. Музеј ћe од новембра посетиоце одушевљавати поставкама, али и изгледом!

Невероватан „плутајући“ Лувр у Абу Дабију Невероватан „плутајући“ Лувр у Абу Дабију

Испостава „Лувра“ у Абу Дабију званично ће бити отворена у новембру, готово 11 година након што су Француска и Уједињени Арапски Емирати потписали документ о изградњи.

Како наводи емиратски лист Нешенел (The National), музеј у престоници УАЕ имаће 700 експоната углавном позајмљених од „Лувра“ у Паризу и других француских музеја.

Абу Даби је Француској исплатио 525 милиона долара (445,2 милиона евра) на име права коришћења назива „Лувр“, а додатних 750 милиона долара (636 милиона евра) отишло је на ангажовање француских стручњака и менаџера задушених за уметничка дела. Реч је о првој испостави „Лувра“ ван територије Француске.

Попут сестринских музеја, здање „Лувра“ у Абу Дабију је уметничко дело. Смештено је на острву Садијат и делује као да плута у Персијском заливу.

Отварање музеја одложено је због економских трзавица у УАЕ изазваних падом цене нафте, али и критикама због ангажовања радника који су били мало плаћени, наводи АП.

Грађевину краси 180 метара висока купола која се сатоји од 8.000 металних делова. Дизајнирао је француски архитекта Жан Нувел који је истакао да је купола главни симбол арапске архитектуре.

Празнине у куполи омогућавају да светлост улази током целог дана, а будући да посетилац има утисак да је окупан сунчевим зрацима ефекат је назван Киша светлости.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво