Керуан, престоница тепиха

Тунис, најмања земља северне Африке, туристима је привлачан пре свега због атрактивних летовалишта, а кад су већ тамо радо посећују и места у којима им се нуде традиционални занатски производи. Екипа РТС-а посетила је престоницу тепиха у Тунису.

Тунишани чине све да се туризам врати у њихову земљу након револуције и напада на музеј и плажу. Може се рећи да су и успели.

Појачане су безбедносне мере, а цене летовања преполовљене. Једна од 30.000 туристичких занимљивости је – град Керуан.

Према легенди, основан је 670. године, када је вођа арапске војске Бин Нафи у врелом песку пронашао ћуп са златом. Кад га је извукао из песка, шикнула је свежа вода. На том месту се сада налази – Велика џамија, важан центар за исламске вернике.

Керуан је познат и као престоница тепиха. Овде се, кажу добри познаваоци разликују арапски и берберски стил.

Теписи се раде на традиционалан начин. Уметност израде датира још из османског времена. Код куће их праве жене, а продају искључиво мушкарци. И неочекиван поздрав за српске туристе.

„О, Србија, добар дан, добар дан“, уз осмех је рекао један од продаваца.

Квалитет тепиха се мери бројем чворова по квадратном метру – добар има најмање 10.000 чворова. Тепих са 100.000 се сматра врло квалитетним – најскупљи и најквалитетнији теписи имају и до петсто милиона чворова.

„Цена не зависи од величине тепиха. Зависи од тога колико има чворова по квадратном метру. На пример овај мали, берберски, кошта 50 евра. Овај већи је 100. А овај на зиду, зелени – има милион чворова и кошта 1.800 евра“, објашњава Ласад, трговац из Керуана.

Овде долазе и млади брачни парови да купују тепихе – њима даје попуст од 30 до чак 50 одсто.

У Тунису постоје државне комисије које за сваки ћилим – издају сертификат у коме се описује начин његове израде, квалитет и цена. За многе Тунишане производња ћилима представља уносан посао који се изузетно цени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво