Стручњаци откривају колико често треба прати косу

Дерматолози и фризери све чешће истичу да косу не би требало прати превише често, па је тако глумица Бри Ларсон на „Инстаграму“ написала да косу није прала од доделе Златних глобуса – која је одржана пре седам дана.

Стилисткиња Ана Кофон тврди да је то потпуно у реду: „За нашу косу су одлична уља која кожа главе призводи природним путем – она помажу да коса буде хидрирана и здрава. У идеалном случају, требало би да перете косу на три или четири дана“.

„Међутим, ако сте навикли да перете косу свакодневно, или уколико много вежбате и знојите се, то може бити тешко. У тим случајевима суви шампони могу бити сјајно решење, јер они апсорбују вишак уља и дају коси волумен“, додаје стилисткиња.

Како правилно опрати косу

Одговор се не крије само у томе колико често би требало да перете косу. Такође је важно како је перете.

„За здраву кожу главе, требало би да се коса пере најмање два пута недељно. Јер уколико почне процес стварања природног уља на мртвим ћелијама коже, можете добити перут и гљивичне инфекције“, објашњава Ендру Бидвел, оснивач салона за негу косе "Swell".

Енергично рибање главе које превише стимулише лојне жлезде производи више уља. Нежно масирајте теме, што ће учинити да те жлезде производе само малу количину, довољну за подмазивање косе.

Фарбана коса се лакше исушује, па је потребно прати је ређе. Ако вам се коса чешће масти, промените шампон. Јефтинији шампони садрже много воде и сулфата, те штете вашој коси.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се