Читај ми!

Мушкарац покренуо „Вог“?

Чак 23 земље данас имају своју верзију овог легендарног часописа, покренутог у Америци. Представљамо вам неке историјске чињенице о „модној библији“ које можда до сада нисте знали.

Веровали или не, часопис Вог ("Vogue", што на француском језику значи стил) покренуо је  мушкарац – Артур Турнур, 17. децембра 1892. године, и тада је коштао 10 центи.

Данас би то било 2,62 долара.

На почетку се продавао као недељник, а циљна публика била је њујоршка аристократија.

Конде Монтроз Наст купио је Вог 1905. године, годину дана након смрти Артура Турнура, и постепено утицао на проширење циљне групе читалаца.

Године 1910. часопис почиње да се „прелива“ и у друге земље. После Настове посете Великој Британији 1916. године, тамо је такође започета продаја Вога, затим у Шпанији, Италији и 1920. године у Француској.

Прва позната манекенка која је красила насловну страницу била је Тото Купман, бисексуалка индонезијско-данског порекла, која је касније била шпијунка у Другом светском рату.

„Модна библија“ је као месечник почела да се продаје тек 1973. године под уредништвом Грејс Мирабл, а на позицији главне уреднице се најдуже задржала Една Вулман Чејс – чак 37 година. 

Прва славна особа на насловници била је Мадона 1989. године, а у последњих пет година на чак 93 одсто насловница налазе се особе из света познатих.

Само око 12 одсто читалаца штампаног издања чине мушкарци, док чак 42 одсто мушкараца чита онлајн верзију.

Џепарац за гардеробу Ане Винтур, која је постала одговорни уредних магазина у јулу 1988. године, наводно износи 200.000 долара.

Вера Ванг је своју каријеру започела као модни асистент у Вогу, а касније је догурала до места уредника моде, и на тој позицији била је од 1972. до 1987. године.

У часопису Вог радила су још нека, сада позната имена као што су Александер Ванг, Али Мекгроу, Изабела Блоу, Шон Авери и Џон Дидион.

Краљица насловница америчког Вога је глумица Лорин Хатон, која се на њој појавила чак 28 пута, док се 1974. године на насловници појавила прва Афроамериканка, манекенка Беверли Џонсон.

У име часописа Вог, Ана Винтур је досад погледала око 3.000 ревија.

Само неколико мушкараца успело је да буде на насловници а то су Елтон Џон, Ричард Гир, Џорџ Клуни, Леброн Џејмс, Рајан Лохти, Роби Вилијамс, Маноло Бланик и Кање Вест.

Половина садржаја сваког броја чине рекламе, а када је реч о неком јако читаном месецу, попут септембра, проценат реклама може порасти и на 80 одсто!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво