Ново рухо старог намештаја

Напад на буџет може се избећи, или макар одложити, ако стари дрвени намештај добије нови изглед. Веселе нијансе плаве, жуте или црвене боје обасјаће целу просторију и продужити век омиљене столице за љуљање или комоде.

Омиљена дрвена комода, столица или сто више не изгледа тако добро и тешка срца размишљате да је можда дошло време да напусти ваш дом.

Увек добродошло, а нарочито у време глобалне кризе, је решење за које су потребна минимална средства и мало добре воље.

Свеже офарбан комад дрвеног намештаја после ситних поправки деловаће као да је недавно купљен.

Чак и ако је у питању само једна столица у углу, уколико је префарбана неком веселијом бојом, разлика ће бити више него очигледна, па  посета продавници намештаја неће више бити неизбежна.

Пре приступања фарбању најбоље је уклонити постојећу фарбу или лак са свих површина као нови премази не би једноставно „спали".

Постоје специјализовани скидачи боје који се могу набавити у већини фарбара. Скид-боја се ваљком или четком нанесе на површине са којих је потребно скинути боју и убрзо после тога фарба се може лако огулити.

На паковању је најчешће детаљно објашњено како се скидач боја користи. Упутства за употребу се треба придржавати, а било би добро заштитити што већу површину коже одговарајућом обућим и гардеробом са дугачким ногавицама и рукавима. Није на одмет ставити и заштитне наочаре.

Решење за тешко доступна места и пукотине у које се увукла стара боја или основна боја је мала четка која подсећа на четкицу за зубе.

Други начин за безбедно скидање боје са површине дрвета је шмирглање, што у случају мање вештог „мајстора" није препоручљиво. Шмиргл-папиром могу се оштетити дрвени, али и метални делови намештаја који не могу да се скину.

Остатке скид-боје или шмирглања треба пажљиво обрисати како би подлога боље прионула. Основну боју, то јест подлогу, није обавезно наносити, али је препоручљиво када је потребно додатно заштити дрво од плесни, гљивица и инсеката.    

Када је подлога потпуно сува, пратећи природне шаре дрвета четком или ваљком нанети један слој жељене боје. Ако је потребно, нанети још један слој и оставити да се добро осуши, што не би требало да траје дуже од 48 сати.   

На самом почетку корисно је утврдити да се случајно не ради о антиквитету чија уметничка, историјска и економска вредност би била вишеструко умањена скидањем оригиналне и наношења нове боје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи