Између струје и егзотике

Произвођачи аутомобила су се на Сајму аутомобила у Франкфурту утркивали у представљању штедљивих, еколошких и фантастичних модела како би заинтересовали купце.

Оптимизам менаџера највећих светских ауто-кућа на Сајму аутомобила у Франкфурту да би се та индустрија могла опоравити од глобалне кризе већ идуће године, не деле многи експерти који сматрају да тој грани привреде предстоје тешка времена.

На 63. Међународном сајаму окупило се више од 7.000 новинара из целог света који заједно са експертима и менаџерима желели да чују да ли аутомобилска индустрија има ново решење у борби против кризе.

Представљена су чак 83 нова модела међу којима је било 35 електроаутомобила.

Највише захваљујући економској кризи, конкуренција на Сајму је била „љута". Организатори су у последњем моменту морали да реорганизују распоред, па је „Тојота" своје адуте хибрид „аурис" и модел на електрично напајање „пријус" представила вече пре „Бе-ем-веа".

Представљање „Бе-ем-веове" флоте економски прихватљивијих спортских модела који користе дизел било је тешко надмашити.

Директор "Бе-ем-веа" Норберт Рајтхофер похвалио се да је та компанија смањила потрошњу горива више него друге фирме. Што се тиче електричних аутомобила, ту је „мини морис", а у плану је и производња новог градског модела на електрични погон.

Нови "мерцедес" Ѕ класе који троши три литра горива доказ је да потрошња није препрека на путу ка успеху.

Највећа звезда компаније „Дајмлер" је нови спортски купе „мерцедес СЛС АМГ", који ће се за четири године појавити као електрично возило.

Француски "Рено" најавио је да ће почети да производи прву из серије електричних аутомобила идуће године и да са немачком компанијом за производњу електричне енергије и природног гаса RWE развија мрежу станица за допуну батерија за електрична возила.

Мали "електронци" против луксузних лепотица

Аутомобилски гигант „Фолксваген" понудио је тржишту возило за које многи тврде да ће постати култно.

У питању је „е-ап" (Е-Up) на електрични погон. Једна од звезда сајма у Франкфурту такође је производ из „Фолксвагенових" фабрика. Минијатурни „Л1", намењен за две особе које су смештене једна иза друге, тежи тек нешто више од 450 килограма.

Неостварена жеља многих посетилаца Сајма остаће „ферари 458 италија" који замењује старији модел „ф430".

 

„Гран кабрио", први кабриолет у историји компаније "Масерати" са четири седишта, изазвао је велико интересовање.

Посетиоци су се највише интересовали за кров, то јест, да ли је израђен од тканине или метала, да ли је задржао четири седишта, и, наравно, који ће се мотор наћи испод дуге хаубе.

За разлику од "ферари калифорније", „гран кабрио" има платнени кров, који покрива четири седишта, те се на тај начин штеди на маси и простору.

Британски произвођач луксузних аутомобила "Астон Мартин" представио је пространи „рапид седан" који ће моћи да се такмичи са моделима са четири седишта за које такође мора да се издвоји сума са шест цифара попут „порше панамере" и „масерати квартопорте".

Организован попут војне операције, Сајам у Франкфурту остаће упамћен по нестрпљивости излагача да представе моделе због чега су неке фотографије дошле до јавности пре званичног представљања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво