Свечана фризура, (не)могућа мисија

Сјајан избор гардеробе, врхунска шминка, прескупе ципеле, не вреде много ако у свечаној прилици провири „глава нечешљана". Веште руке и мало маште могу лако стрпљиву девојчицу претворити у принцезу.

Специјалне прилике, попут свадбе, крштења, матурске вечери или прославе 18. рођендана, захтевају посебан труд. Пажљиво одабрана гардероба, ципеле, ташна и шминка биће непотпуни уколико изостане свечана фризура.

Има разних облика и стилова укључујући оне које не носимо често па фризери саветују опрез при избору фризуре која мора остати „пристојна" до повратка кући. 

Свечана фризура мора одисати елеганцијом, мора се слагати са хаљином и пратећим детаљима, али не сме одскакати од личности.

Вешт фризер процениће, у складу са обликом лица, квалитетом и типом косе, да ли жељени изглед уопште може да се постигне и да ли ће довољно потрајати.

Локна или прамен као стрела

Равна коса већине девојака може се увијањем учинити гушћом, а тиме и раскошнијом. Коврџава и таласаста коса виклерима се може „укротити", а коврџе дефинисати и у случају најнемирнијих увојака.

Насупрот увојцима ту је исправљање косе, које, такође, носи свечану ноту. Увијање или пеглање косе за свечану прилику траје и више од два сата.

Добро намештена фризура не само да ће привлачити погледе, већ ће и трајати дуго, уклапати се са свим детаљима и гардеробом, али и темом формалне прилике.

Коса прикачена укосницама по правилу је постојанија, али свака фризура у сталној је опасности од влаге, ветра и кише. Таласаста коса која је исправљена ће се при повећаној влажности ваздуха уковрџати, а иначе равна, а за специјалну прилику увијена коса ће се опустити.

Кратка коса у свечаној прилици најбоље је да буде уредна, али лепо обликована, „на свом месту".

Предност уређивања кратке косе за свечаност је у томе што није потребно много времена да би се обликовала у изазовну фризуру.

Уз мало производа за учвршћивање, виклере, фен, четке и веште руке фризера, кратки праменови могу бити женственији и ефектнији од дуге косе.

Још једна предност кратке косе је што се у случају нежењених „ефеката" брзо може преправити у одабрану фризуру.

Обавезна елеганција

За косу средње дужине у свечаним приликама важи исто што и за дугу и кратку косу - неопходно је да буде елегантна и да изгледа феноменално.

Типови свечаних фризура и у овом случају варирају од потпуно равне, преко таласасте и уковрџане косе која може бити пуштена, потпуно или делимично подигнута. Различити прохтеви и постојећа фризура условљавају време боравка у салону, али треба се припремити на период између 30 и 90 минута.

Коса средње дужине сјајан је избор, јер није предуга и неће сметати нити кварити изглед хаљина са високим крагнама.

Такође, таква коса довољно је дугачка да може да се скупи у пунђу или носи подигнута на неки други начин, без бојазни да ће бити проблема са вишком косе која нема где да се склони као што је то случај са веома дугом косом. 

Бескрајне могућности

Упркос таквим проблемима, дугачка коса у формалним приликама може бити нежна, елегантна, класична, али и драматична. Свечана фризура у овом случају може имати више слојева, варирати између прецизне, зализане и тршаве, слободне „креације".

Шишке могу променити укупан утисак, умекшати црте лица или дати строжи изглед.

У зависности од квалитета, облика, али и одабране физуре, стручњак ће применити различите технике и производе, а сам процес трајаће између 30 минута и два сата, па и дуже уколико је у питању нешто сложеније распоређивање праменова. Фризери најчешће кажу да се чекање и стрепљење, на крају, исплате. 

У игри је све. Од виклера, чешљева, укосница, четки различитих величина и облика, преко бројних препарата за учвршћивање и обликовање, до преса за исправљање и апарата за увијање косе.

Дуга коса се може исправити, уковрџати, носити пуштена или подигнута у пунђу, уплетена у разне врсте плетеница...границе постављају једино машта и умешност онога ко прави фризуру и храброст особе о чијој се „глави ради". 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво