Гардероба која никако није за канцеларију

Савет мушкарцима: колико год да су правила облачења у вашој фирми флексибилна, постоје неки одевни предмети у којима никако не бисте смели да идете на посао.

Навика да се у канцеларији носи необавезна (или casual) гардероба отела се контроли па су компаније почеле да укидају чак и институцију „необавезног петка", односно дана у недељи када је запосленима дозвољено да заобиђу правила облачења.

Модни колумниста сајта AskMen.com Мајкл Лубарски саставио је листу одевних предмета у којима мушкарци никако не би смели да иду на посао, без обзира на то колико су им шефови попустљиви када је о правилима облачења реч.

Прво, јапанке су велики „но-но". Да бисте у папучама могли да долазите на посао, требало би пре свега да имате беспрекорно сређена стопала.

Признаћете да мушкарци нису баш склони редовном одласку код педикира. Врели летњи дани су за нама, али запамтите за убудуће: јапанке су обућа за плажу, никако за посао.

Друго, мајице са одштампаним порукама, без обзира на то да ли су шаљиве или крајње озбиљне (политичке, еколошке, хуманистичке...), нису гардероба са канцеларију.

Уколико већ не можете без памучних мајица, држите се класике - „поло" варијанта (три дугмића и крагна) може да прође.

Следеће на листи недозвољених одевних предмета јесу врећасте панталоне са огромним џеповима (карго панталоне или натовке).

Нико не спори да су такве панталоне удобне, али су прикладне искључиво за слободне време. Тешко да ће неки пословни партнер или клијент сматрати одговорном особу која изгледа као „зарозани тинејџер", тврди Лубарски.

Панталоне од кепера лети или сомотске зими су довољно удобне, а уз спортски сако су сасвим прихватљиве за било коју пословну прилику.

Кратке панталоне су, једноставно, неприхватљиве. Имајте то на уму када температура поново пређе 30 степени. Истини за вољу, мало је пословних зграда где ће вас обезбеђење пустити да тако одевени уопште уђете.

Али, чак и ако посто шанса да умакнете обезбеђењу, немојте...

На крају, Мајкл Лубарски каже да заборавите на качкете кад крећете на посао. Они су прихватљиви за слободно време - одлазак на утакмицу, вожњу бициклом или излет у природу. У канцеларији им није место.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 12. сеп 2009, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

....

ne slazem se. oduvek mi je bilo ruzno kad pogledam one bankarske sluzbenike isto obucene. svako moze da prilagodi svoj stil oblacenja kodeksu oblacenja . to nije problem . ne vidim razlog zasto bi ogranicavali odecu samo na tamne boje.

(среда, 09. сеп 2009, 18:03) - Mila [нерегистровани]

oblacenje

Kad sam tek trebala da pocnem da radim,prvo je bilo od strane sefa u razgovoru na konkursu da li znam kako treba da dolazim obucena i ocesljana na posao? Ja kazem znam,posto nam je u srednjoj skoli razredni staresina,koja je bila zensko,rekla sta nije preporucljivo nositi na posao i kako bi trebali da se ponasamo i oblacimo za posao.Dobro onda nam recite sta mislite sta ne bi trebalo da oblacite u kancelariju.I ja naravno,sve lepo nabrojim sta smem i sta ne smem.Takodje o ponasanju sa kolegama i koleginicama,sve su nas to prvo upozorili i pitali da bi znali da odaberu kandidata uz naravno obavezne testove. I onda su mi rekli i da pokusate da udjete obuceni kako ne dolikuje nasoj firmi,vratice vas obezbedjenje. Firma koja ima norme o ponasanju i oblacenju ipak je ozbiljnija firma i kad stranke dodju i vide pristojno obucen svet od koga trazi uslugu,ponasace se drugacije.Skole,banke,fabrike,poste i sve te organizacije koje imaju dosta zaposlenih trebalo bi da imaju prikladna odela za posao.Mnogo lepse izgleda i pristojnije od onih sa deholteima,papucama,i da ne nabrajam.Moramo da znamo kako treba da se ponasamo,oblacimo i sta gde treba govoriti.Vika,dreka,nepristojne reci, ne primereno oblacenje,sve bi to trebalo dovesti u red ako mislimo da postanemo ozbiljna drzava.