Чак Ди снимао спот у Београду

Право са концерта у Софији, Чак Ди из познате њујоршке групе „Паблик енеми“, дошао је у Београд да би са Словенком Тијаном Бејс снимао спот за „Лице слободе“, у оквиру пројекта чији је циљ „подизање јавне свести о горућим друштвеним проблемима у Европи и остатку света“. У песми ће се чути и трубачки оркестар Бојана Ристића.

Амерички репер Чак Ди (Chuck D), члан утицајног америчког реп састава „Паблик енеми" (Public Enemy), са словеначком колегиницом Тијаном Бејс снимао је јуче и данас у Београду спот за дует "Face Of Freedom", који би требало да се појави у јануару.

Амерички репер и Бејсова су у фабрици „Змај" у Београду снимали спот "Face of Freedom", који је део истоимене шире Ем-Ти-Ви (MTV) кампање да се скрене пажња младих на проблем пораста неонацизма и нетолеранције.

„Поносан сам на то што сам део овог пројекта. Музика и култура треба да заузму став и проговоре против дискриминације. Тијанина идеја је била да помеша хип-хоп са етно позадином и југословенском музиком. Прошлост је важна као и будућност", рекао је Чак Ди новинарима у Београду, где је стигао јуче, после концерта „Паблик енемија" у Софији.

У песми ће се чути и трубачки оркестар Бојана Ристића, најбољи на фестивалу у Гучи 2008. године, а Бејсова је рекла да се Чаку Дију таква музичка идеја свидела пошто му је објаснила да су српски трубачи слични америчким џезерима.

Пројекат "Face of Freedom", после спота би требало да прерасте у Интернет портал и фондацију на глобалном нову, а његов аутор Срђан Трифуновић је рекао да је основни циљ указивање на опасност „пораста неофашизма, неонационализма и сличних дебилизама који нису у реду".

Према његовим речима, словеначки режисер Давид Бурк је спот снимао у Београду искључиво зато што је локација на којој је било најлакше организовати долазак свих његових актера.

Вративши се у Београд у коме је наступао са „Паблик енемијем" 2003. и 2008. године, Чак Ди је рекао да је посетио Скадарлију где му је, иако не једе месо, „музика била фантастична, а храна изврсна".

Иначе, Њујорчанин Карлтон Даглас Рајденаор, познатији као Чак Ди, је са својим саставом „Паблик енеми" заслужан за настанак политички и друштвено ангажованог америчког репа, на албумима "Yo! Bum Rush the Show" (1987), "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1988)", "Fear of a Black Planet" (1990) и другима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара