Кнежеви стихови на новом албуму „Галије“

Песма „Што се боре мисли моје“ која се налази на новом албуму групе „Галија“ инспирисана је стиховима кнеза Михаила Обреновића. Узимајући први стих кнежеве песме, нишки бенд је направио нумеру о годинама иза нас и томе шта нам се дешавало.

Нишка рок група Галија на новом албуму Место поред прозора снимила је песму Што се боре мисли моје, која је инспирисана истоименим стиховима кнеза Михаила Обреновића (1821-1868).

„То није обрада. Изузетно поштујем лик Михаила Обреновића и давно некад сам певао ту његову староградску песму. Узео сам тај први стих Што се боре мисли моје и написао другачију песму", рекао је стихописац и пратећи певач Галије Предраг Милосављевић.

Музику за Галијино виђење Што се боре мисли моје написао је вођа и певач Ненад Милосављевић, а његов брат Предраг Милосављевић каже да их је песми привукла и сама личност кнеза Михаила, убијеног у атентату 1868. године, кога описује као „ретког истински проевропског српског владара и једног од најинтересантнијих ликова у нашој историји".

„Обреновићева песма има другачију причу, али само овај стих ме повукао, јер ми се чини да много тога понављамо кроз историју и да нисмо успели да научимо на нашим грешкама.  Обреновићева песма је љубавна и моја је, с тим да има везе са свим овим годинама иза нас, шта нам се дешавало", рекао је Милосављевић.

Галија је почетком октобра за ПГП РТС објавила нови албум Место поред прозора који је Милосављевић описао као причу „о човеку који је много тога претурио преко главе и научио једну ствар - да срећа човеку често сама дође, да је треба само препознати и умети да будеш срећан чак и са малим ситним срећама".

Група је настала 1976. године, а име је добила по нишкој кафани у којој су се сакупљали боеми и уметници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво