„Патка“ пржи поново

Поред повратничких концерата 21. маја у Београду и дан касније у Загребу, „Пекиншка патка“ најавила и нови сингл, а затим и албум идуће године.

Легендарна новосадска панк група "Пекиншка патка" најавила је да ће поред повратничких концерата, у јулу објавити и нови сингл, а идућег пролећа и повратнички албум, први после 30 година паузе.

Певач Небојша Чонкић-Чонта је на јучерашњој конференцији за новинаре рекао да се друга постава бенда окупила како би обележила 30 година сингла "Била је тако лијепа", концертима 21. маја у Башти Студентског културног центра Београда и потом 22. маја у загребачком клубу "Бугалу".

Чонта је истакао да ће његов бенд у јулу објавити и нови сингл са једном панк песмом на српском језику, док ће друга бити песма из једног старог филма Педра Алмодовара на шпанском језику.

Сингл ће бити дељен као поклон уз улазницу за будуће концерте новосадског састава, којих би требало да буде неколико током јула и августа.

"Прва је песма из једног Алмодоваровог филма, нећу да кажем ког. То је најзахтевнији вокални доживљај који сам до сада имао. Друга је на српском, лепа панк ствар. Сви поштоваоци сингла 'Била је тако лијепа' биће више него задовољни", најавио је Чонкић.

Повратак из историје 

Пионири панка у Југославији снимили су култне синглове "Бити ружан, паметан и млад" (1979) и "Боље да носим кратку косу" (1980), као и панк албум "Плитка поезија" (1980). Та постава "Пекиншке патке" једнократно се окупила за одлично примљен наступ на фестивалу "Егзит" 2008. године.

Чонкић је сада окупио другу поставу бенда са којом је 1980. године објавио панк сингл "Била је тако лијепа", обраду француске шансоне коју је препевао на српски језик Драган Стојнић, као и новоталасни албум "Страх од монотоније" (1981), после којег је бенд престао са радом.

"Последњи пут смо свирали у јуну 1981. године пред мој одлазак у војску, на Калемегдану. Са тим концертом смо отишли у историју... сад се из историје враћамо. Трудићемо се да пржимо поштено као некад. Сад ми се чини да свирамо то боље него икад", рекао је Чонта.

У другој постави су поред Чонкића бубњар Ласло Пихлер-Цила (сада се зове Шитал Пури), басиста Маринко Вукмановић-Маре и гитариста Зоран Булатовић-Бале.

"Чонта је до мене свратио за Нову годину. Попричали смо и закључили да је 30 година од сингла 'Била је тако лијепа'. Рекли смо да се нађемо да то залијемо, да нам буде лепо. А онда смо се нашли код мене у студију и рекли 'Ајде да снимимо нешто ново'. Убрзо смо заказали концерте", рекао је басиста Вукмановић.

Према његовим речима, "Пекиншка патка" планира и да после 30 година објави идућег пролећа нови албум који ће се састојати од обрада песама које су шездесетих година изведене на фестивалима попут "Опатија", "Београдско пролеће" или избор за "Песму Евровизије".

"Имали смо неколико проба. Још стављамо све у ред, наштимавамо се, постављамо све на ноге, али већ вуче где треба. Не желимо да звучимо као 'још су живи, мрдају', већ морамо бити као нови бенд који се тек пробија", рекао је гитариста Булатовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво