Читај ми!

Слободан Тркуља: Србија заиста има један од најлепших павиљона у Дубаију

Концерти наших музичара били су једно од главних обележја Србије на овогодишњем сајму у Дубаију. О томе сведоче и два наступа Слободана Тркуље са групом „Балканополис“. О искуствима са сајма и мелодији „модерне традиције“ која је привукла велику пажњу у Дубаију, Слободан Тркуља је говорио за Дневник РТС-а.

– Јако сам поносан као човек коме је ово трећи експо као представник Србије на који долазим да наступам. Ово је најбоље до сада што је урађено. Најбоље у смислу теме, у смислу извршења комплетних радова, саме организације људи који су ангажовани са наше стране. Ми смо послали најбоље од најбољих.

Какве реакције Ви очекујете од публике, како они чују мелодију коју имамо да им понудимо? Чини се да им се јако допада? 

– Видели сте какве су реакције. Овако реагују људи широм на свету на музику која је укорењена у традицији и која је део нас из 'Балканополиса', која је, да кажем, у неку руку, једна универзална музика, самим тим што припада једном народу.

Колико је важно да се музиком повезујемо са осталим земљама и да ли тако заиста могу да препознају културу и традицију наше земље? 

– Биле су јако бурне реакције, изузетно бурне, чак, до те мере да смо у неким моментима доживљавали оне моменте које су 'Битлси' доживљавали да публика испред нас вришти. Често су ме питали како то да Кинези реагују тако на нашу музику и одговор до кога сам дошао је да велики народи, народи који негују традицију, не мислим само многољудни народи као Кина, него народ који има свој идентитет, писмо, звук, говор, традицију, културу, то су велики народи. 

До сада је све протекло како треба, очекујемо да ће тако бити и наредна три месеца. Какав је ваш утисак?

– Резултати су по мени више него очигледни. Србија заиста има један од најлепших павиљона. Има импозантних павиљона и фантастичних ствари, али ми смо ту, то је та класа и тако треба и да буде. Драго ми је што је то у Емиратима, у земљи која с нама има врло специфичне односе, пријатељске и добре. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара